С BRITANICA Book Fair развиваме безценни умения

В понеделник отваря врати нашият вече традиционен BRITANICA Book Fair, който се провежда за шеста поредна година. Множество разнообразни детски и тийнейджърски книги на английски език – и нови заглавия, и любими на поколения произведения на известни автори в адаптиран вариант, ще бъдат подредени в нашите филиали и ще приканват децата да ги прочетат.

Панаирът ще протече на два етапа. В периода 4-22 ноември той ще се състои във филиалите: България, Лозенец, Плиска, Тулово, Гео Милев, Младост 1, Младост 2 и Мадрид. А от 2 до 20 декември ще очакваме читателите във филиалите: Прага, Бели Брези, Люлин, Пловдив, Бургас, Варна Чайка и Варна Севастопол.

Спомняте ли си момента, в който се научихте да четете? Може и да не го помните, но пък едва ли си представяте какъв би бил животът ви, ако не можехте да четете! Нямаше да можете нито да общувате с други хора писмено , нито пък да прочетете най-новия бестселър... И още по-важно – без четенето е абсолютно невъзможно човек да се образова и да бъде активна и социално ангажирана личност! Затова е изключително важно навикът за четене да бъде изграден у децата още от ранна възраст. Това не само подпомага способността им да учат ефективно и да постигат отлични резултати в училище, но и развива адаптивността им в днешния изключително динамичен свят. Затова в BRITANICA мотивираме нашите ученици да четат, като ги насочваме към най-подходящите за тяхното ниво на владеене на езика и възрастта им книги на английски език. Препоръчваме им най-интригуващите и подходящи заглавия, разговаряме с децата за прочетеното, разсъждаваме за историите и споделяме впечатленията си. Така, стъпка по стъпка, изграждаме запалени читатели, пред които все по-широко разтваряме онзи прозорец към света, който само книгите могат да бъдат!

Нека не забравяме колко полезно за децата ни е да развиваме любовта им към книгите, защото четенето:

Подобрява грамотността

Дори в най-ранна детска възраст четенето е важно, защото развива мисленето. Когато четем на нашите 2-3 годишни малчугани, дори все още да не разбират напълно това, което чуват, интонацията и разясненията по картинки им помагат да се справят по-добре с разбирането на текстове, когато вече могат и сами да четат. Редица проучвания показват, че четенето на приказки на бебетата още през първите им месеци учи и стимулира мозъка да асимилира особеностите на езика. При по-големите деца четенето на приказки обогатява речниковия запас. Книгите развиват общата култура, децата научават интересни факти за непознати места, хора, култури, което и им помага да си създадат своята гледна точка за функционирането на света.

Развива чувството на емпатия

Докато четем, ние несъзнателно се "поставяме в обувките" на героите, съпреживяваме техните истории, споделяме добрите и лошите моменти с тях, накратко – развиваме своето чувство на емпатия. А емпатията помага на децата да разбират емоциите на хората, които ги заобикалят – семейството, приятелите, съучениците, да преценяват коя е правилната реакция в различни ситуации и как да помагат на другите. Това безспорно има важно значение за превръщането на децата в активни личности, които допринасят за развитието на своята общност.

Развива концентрацията, въображението и креативността

Според специалистите концентрацията, креативността и въображението са трите най-важни фактора, които оказват влияние върху академичните постижения на децата. А редовното четене им помага да подобрят умението си да се концентрират върху определен обект и да го изучават. От друга страна, разнообразните сюжети и пъстрите герои в приказките развиват тяхното въображение. То пък е тясно свързано с креативните им заложби. Затова четенето на приказки вдъхновява малчуганите да творят, да рисуват и дори да измислят свои истории. Освен за личностното и академичното развитие на децата, четенето е сред дейностите, които имат най-голямо отражение върху ефективното научаване на чужд език, тъй като изисква най-голяма отдаденост. При гледането на филми и видеа на английски, например, има много други фактори, които разсейват вниманието, за разлика от четенето на книги на английски. 

А какви умения развива четенето на английски език и кои са най-актуалните детски книги на английски език, ще ви представим в следващата статия.. stay tuned!