English for the Curious – как учим тийнейджърите колко е важно да съхраним любопитството си

Любопитството – според тълковния речник това е „Силно желание нещо да се разбере, да се види, да се узнае.“ Според Уикипедия, любопитството е „емоция, свързана с естествено поведение като проучване, изследване и учене. (...) Любопитството е гориво за науката и други дисциплини от човешкото познание.“

А според Leadership Camp, любопитството е едно от седемте качества на лидера.

вижте повече >>

Как да помогнете на специалистите да възприемат „мисленето на начинаещи“

Днес образованието и кариерата на много служители са фокусирани върху придобиването на тясна специализация. Само че този модел на работа предразполага към тесногръдие: служителите са уверени в дълбочината на своите познания и стават затворени към придобиването на нова информация и технологични нововъведения. Професорът по психиатрия в UCLA School of Medicine Daniel Siegel определя този феномен като: „the downsides of expertise – we stop seeing clearly because we know so much.

вижте повече >>

6 стъпки за изграждане на доверие при преговори

Успешното водене на преговори е ключово за просперитета на всяка голяма компания. По думите на Chester L. Karass: “In business, you don't get what you deserve, you get what you negotiate.” Много често вашите служители подхождат към предстоящи преговори с притеснение. Причината за това са остарели възгледи за преговорите като опит да надхитрите другата страна. Подобна политика може да донесе краткосрочни печалби, но в последствие отблъсква потенциални бизнес партньори.

вижте повече >>

Техниката, която помага на писането и развива креативността

Едно от свежите нововъведения на тазгодишните летни програми се нарича Sketchnote Taking. Това е техника, която курсистите от Writing Academy 2 използват за систематизиране на информацията. Ето и малко факти:

вижте повече >>

Изкуството на разговора на общи теми (Small Talk)

В днешно време, бизнес средата изисква добри умения за запознаване и водене на разговор  (small talk). Воденето на леки разговори подобрява междуличностните връзки между служителите. Честите разговори между работещи дори от различни отдели служи за инкубатор на идеи. Освен всичко друго, ангажирането в подобни разговори е полезно за мозъка. В проучване на университета Мичиган открива, че десетминутен разговор има влияние на мозъчните функции, както четенето или решаването на кръстословица.

вижте повече >>

Как да общуваме пълноценно с “Native Speakers”

В свят на глобализация, английският се превръща в основен инструмент на бизнес комуникация. Това означава, че броя на хората, говорещи английски като втори език вече надхвърля този на хора, за които английски е майчин език (англофони). В международна среда, англофоните изненадващо се оказват в неизгодна позиция.

вижте повече >>

Как да преодолеете трудностите при общуване с хора от различни култури

Английският е канал за комуникация, който свързва хора от различни народности. Той е толкова належащ в бизнес комуникацията, че говорителите от различни държави създават свой собствен вариант на езика. Освен британски и американски английски, езикът има много неофициални вариации като Chinglish (китайски английски), Dinglish (немски английски) и дори Globish (глобален английски).

вижте повече >>

Колко развитие претърпяват децата за една година: един час с Potato Pals 2

След като миналата седмица гостувахме на картофчовците от Potato Pals 1 – най-мъничките ни курсисти в летни програми, които са между 4,5 и 5,5 години, решихме да видим какво правят техните по-големи другарчета, как са се развили за една година и какви неща учат и знаят.

вижте повече >>

5 мита за писането на бизнес имейли

Мислите ли, че владеете етикета на бизнес имейлите? Често дори и служители с отлични познания на английски език не могат да се справят с многобройните изисквания на воденето на дигитална кореспонденция. От друга страна, често срещани грешки като ненаписана тема или неправилно обръщение могат да застрашат връзката ви с вашите контакти. Проверете какво е разбирането ви с краткия тест на BRITANICA.

1) Писането на имейли не се различава от писането на писма на хартия:

вижте повече >>

UCAS - инструкции за употреба

Universities and Colleges Admissions Service, още известна като UCAS, е централизирана система за кандидатстване в британски университети, техникуми, колежи и консерватории. Тя функционира като неправителствена благотворителна организация. Финансира се чрез такси, събирани от кандидатите, както и от приходи от реклама.

вижте повече >>

Pages

„Образователен център Британика” ООД успешно защити проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”. В проекта  BG16RFOP002-1.001-0153-C01 „Внедряване на иновативна уеб базирана система за обучение по английски език” са включени дейности по разработване на специализиран софтуер и придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативната услуга.
Потребители на иновативната система са всички, които желаят да изучават английски език в България и чужбина. Иновативната разработка е собствена за дружеството и има потенциала да революционизира всеки аспект от езиковото образование и обучение. Общата стойност на проекта е  453 737, 50 лева, от които 332 453,47 лева финансова подкрепа от Европейския съюз и 58 668, 26 лева Национално съфинансиране.