„Благодарим за грижите, за приятелството и за света, в който растем!“

Днес е Денят на благодарността – един от празниците на англоезичните страни, които отбелязваме в празничния календар на BRITANICA с различни инициативи. Така даваме възможност на децата да опознаят културата и традициите на англоезичния свят, защото изучаването на чужд език е свързано и с потапянето в други култури и традиции. Празниците, които отбелязваме, са и хубав повод да разговаряме с учениците на теми, които не присъстват в учебните часове, и да ги насърчаваме да се изразяват свободно на английски език. А и всеки израз на благодарност носи емоция, която ни зарежда с положителна енергия, кара ни да осъзнаваме важните неща в живота ни, дава ни основание да се чувстваме удовлетворени и щастливи. Затова в BRITANICA тази седмица разговаряме, пишем и споделяме за какво сме благодарни. Това става под различни забавни форми, в които децата се включват през някое от своите междучасия или пък като подготвят проект, свързан с темата.

В BRITANICA Мадрид вчера децата от ниво М2 научиха от мис Цвети основното за празника, написаха на приготвените „есенни листа“ от хартия за какво са благодарни. След това оставиха посланията си на специално направеното от картон Дърво на благодарността, което краси фоайето на филиала.

Благодаря на моето семейство, което прави всичко за мен!“, „Благодаря на приятелите ми, защото ме разбират!“, „Благодаря на моята класна, която е много добра, и на преподавателката ми по английски в BRITANICA, защото ми помага да уча и да чувствам, че това не е никак трудно!“, бяха посланията на някои от децата.

Специално украсено място очаква благодарностите на всички от нашата общност във филиалите ни. В BRTANICA Гео Милев учениците поставят листчетата с благодарности сред снопчета от истински клонки, поставени в малки вазички. Там вчера следобед децата, водени от своите преподавателки, излязоха в парка, в който се намира филиалът, и  споделиха благодарността си, свързана със семейството, приятелите, природата и животните.

Учениците от няколко нива се разделиха на четири отбора, сформирани на случаен принцип, и си изтеглиха като „късметче“ по една от темите. След това разсъждаваха, обсъждаха и всяко дете, на английски език, разказа за какво и защо е благодарно. Накрая по един представител от отбор представи най-важното пред всички останали. Думите им показаха колко осъзнати, мислещи и чувствителни са нашите деца. Ето какво казаха те:

"Благодарим на родителите ни, че ни подкрепят във всяка ситуация, сбъдват мечтите ни и се грижат за нас! Благодарим им, че са ни научили на всичко – от най-малката стъпка, когато прохождаме, до големите неща. Благодарим нашите братя и сестри, че ни обичат, помагат ни и ние се учим от тях!“

"Благодарим на нашите приятели, че споделят с нас и хубави, но и лоши моменти! Благодарим им, че можем да разчитаме на тях за всичко, че когато сме заедно, можем да бъдем такива, каквито сме. Можем да се смеем и да се забавляваме заедно, но и да споделяме с тях защо сме тъжни или ядосани. Благодарим им, че сме сигурни в тях и че никога няма да ни предадат.“

"Благодарни сме на животните, че са сладки и умни и също са наши приятели! Благодарим на животните и птиците от фермата и на пчелите, че ни дават храна - яйца, мляко, мед. Благодарим им, че са красиви и пъстри и правят света по-хубав. Не можем да си представим живота без тях.“

"Благодарим на природата, която е всичко около нас. Благодарим за въздуха, който дишаме и без който не можем. Благодарим на дърветата, защото правят въздуха по-чист! Благодарим на цветята и на есенните листа за тяхната красота! Благодарим на пчелите, които опрашват цветята и без тях животът е невъзможен. Благодарни сме, че природата се променя, че във всеки сезон е различна и все по-хубава!“

И ние благодарим на нашите прекрасни деца за тяхната чистота и откритост, за това, че гледат на света с широко отворени очи, за това, че са любознателни, устремени към знания и всеки ден ни зареждат с енергията, която носят! Пожелаваме им всичко около тях да им носи радост и да не изгубват и частица от своята искреност и способност да благодарят за важните неща!