Реката, която вдъхнови децата

Реката! Безспирна, неуморима, игрива. Тя е живот, вдъхновение и дом. Реката е приказното място, където се срещат риби, влечуги, птици, бозайници... и хора. Да, ние също сме част от картинката, и трябва да се замислим каквa точно искаме да бъде нашата роля.

(Анджела Диянова Сотирова, 7г., гр. Бургас)

Историите за реката са безчет. Затова ние от BRITANICA и партньорите ни от WWF решихме да разкажем за обитателите на Дунав и то по най-красивия начин – през очите на децата и тяхната креативност. Вдъхновихме децата да ни разкажат за:

(Стефан Свиленов Славов, 7г., гр Варна)

Моруната или „динозавъра на Дунав“ - най-голямата сладководна риба. Древни и загадъчни риби-столетници, които са се появили преди 200 милиона години, а днес са на ръба на оцеляването заради човека.

(Румяна Георгиева Петрова, 5 г., гр. Варна)

Сладката прозрачна Горчивка не е предпочитана закуска, но има нужда да се движи по течението, а хората често преграждат реките.

(Екатерина Юлиян Килева, 8г., гр. София)

Бисерната мида пък е нейна приятелка – освен че пречиства водата, тя е и много гостоприемна - горчивката снася яйцата си в черупката ѝ. От своя страна, рибата помага на мидата, като пренася из реката децата ѝ – личинките.

(Клара Галин Райчева, 6г., гр. Варна)

Розовият пеликан е записан като изчезнал в България вид в Червената книга. Забелязва се обаче тенденция за завръщане – Сребърна се оказва примамлив хабитат за красивата птица.

(Алики Милош Ковачевич, 8г., гр. София)

Видрата е отличен плувец и обича да похапва риба. За да съществува, има нужда от реки и езера, пълни с обяд и вечеря, както и с дълга територия, в която да се движи свободно.

Всички тези прекрасни същества са в центъра на 844-те рисунки, които получихме от деца от цялата страна. С тях те демонстрираха завидна изобретателност, талант и поглед над изкуството. Но това, което е още по-ценно е, че децата показват познание, загриженост и мисъл за реката и нейните обитатели.

Възпитаването на отговорно отношение към прородата е мисия. Ние вярваме, че един от начините това да се случи е чрез изкуството. Защото когато творим ние преживяваме и ставаме едно с това, което създаваме. Сега реката е мъничко по-позната и интересна за всички 844 деца (а може би и за техните приятели, роднини и учители) и това е много.

(Стефания Илиева Минкова, 6г., гр. Пловдив)

Всички рисунки бяха изпълнени с важни послания и беше истинско предизвикателство да излъчим победители. Шестчленно жури в състав – Зорница Диева (BRITANICA), Николай Манчев (BRITANICA), Божена Апостолова (BRITANICA), Иван Радев (WWF), Мария Зимбилова (National Geographic) и Деляна Стоянова (FM+), оцени рисунките по няколко критерия – изразителност, идея и техника.

Победителите в двете категории са:
3-4 група – Клара Райчева (I място), Калина Монева (II място) и Румяна Петрова (III място).
1-2 клас – Алики Ковачевич (I място), Анджела Сотирова (II място), Екатерина Колева (III място).

Награди:
I място – Годишен курс по английски език, осигурен от BRITANICA, Образователен таблет или “iPEN Забавна математика“ осигурен от „Авенди“ ООД, едногодишен абонамент за списания National Geographic Kids.
II място – Летен курс по английски език, осигурен от BRITANICA, Образователен таблет или “iPEN Забавна математика“ осигурен от „Авенди“ ООД, едногодишен абонамент за списания National Geographic Kids.
III място – Книга на английски език, осигурена от BRITANICA, Образователен таблет или “iPEN Забавна математика“ осигурен от „Авенди“ ООД, едногодишен абонамент за списания National Geographic Kids.

(Калина Николаева Монева, 6г., гр. Бургас)

Освен тези награди WWF дават и три специални награди - на Калина Монева (3-4 група), Стефания Минкова (3-4 група) и Стефан Славов (1-2 клас). Специалната награда представлява дарение, което BRITANICA прави от името на децата. Всеки от тримата млади художници ще получи сертификат за дарение за опазване на есетрите на свое име и емблематичната за WWF плюшена панда.

Първите 20 рисунки (виж галерия) от всяка категория ще бъдат включени в благотворителна изложба, за която ще можем да кажем повече след празниците. Събраните средства от продажбата им ще дарим на WWF. Миналата година събрахме 580лв. за опазването на вековните гори в България.

Благодарим на всички прекрасни деца, които се включиха в конкурса, на техните учители и родители. Заедно с вас разпространяваме мисията за опазване на красивата ни природа.
Благодарим на партньорите ни от WWF, Thinkle Stars, National Geographic Kids, FM+ и Радио Fresh, които подкрепиха конкурса.