Развиваме качествата на 21-ви век: Creativity

Приложенията на смартфоните, които превеждат, пишат и генерират съобщения вместо нас, стават все по-съвършени. Съществуват компютърни програми, които създават новини. Измислени са алгоритми за конструиране на цели романи. Но едва ли изкуственият интелект някога ще може да замени творческия дух, защото той е съвкупност от талант, емоция, житейски опит, желание за споделяне – неща, които машините не притежават. Така че креативността ще продължава да бъде сред уменията, благодарение на които човекът ще остане незаменим и в бъдеще. Затова с обучението по английски език в BRITANICA и с всички наши проекти се стремим да развиваме у децата това качество.

Особено интензивно на креативните занимания залагаме в летните програми, когато ваканционното настроение предполага ученето да бъде още по-забавно и децата да напредват в английския език с лекота. Пример за това са ентусиазираните малки артисти, музиканти, художници, изобретатели и певци, с които се срещнахме в един от дните на програмата Storytelling Time при мис Ваня във филиал България. Децата от тази група са на възраст между 7 и 9 години и се забавляват във всеки един момент, разказвайки истории по куп различни начини.

Денят започва с четене по роли на пиесата „Detective Smart”. Особено интересна им е задачата да разгадаят какво ще се случи по-нататък в криминалната история. Въодушевяват се, когато стигат до куплетите на рап песен, която е част от сценария. Нетърпението им нараства още повече, щом разбират, че сами ще правят инструментите, с които да си акомпанират – маракаси, барабани и дайрета. Изработват барабаните от цилиндрични пластмасови кутийки и балони. Дайретата правят от картонени чинии и капачки, на които закрепват шарени метални звънчета. Маракасите пък са кутийки, пълни с мюсли, с дръжки от дървени вилички. Децата се справят чудесно. Лепят, шият, оцветяват, рисуват върху инструментите и ги тестват.

Веселите творци са неудържими, не чакат покана, за да започнат да свирят и танцуват. Чуват се възторжени възгласи: „This is so cool!”, „О, това е най-якото! Ще ударя един джаз!“, „Супер е! Мама страшно ще го хареса!“. Идва и моментът за разучаване на песента. Рапърите бързо влизат в синхрон и улавят правилния ритъм на ударните инструменти. По лицата греят усмивки и стаята се изпълва с радостен смях.

Следва репетиция на пиесата и със сценариите в ръка децата четат и играят без никакво смущение. Само след минути цялото им внимание е грабнато от следващото интересно занимание. Четат приказката „Градският и селският мишок“. Виждат всяка непозната дума освен изписана на интерактивната дъска и като анимирана забавна картинка и бързо научават значението й. Разсъждават на глас как се чувстват героите и каква е поуката от историята.

Малчуганите с гордост разказват и показват всичко, което са сътворили по време на курса – портрети на персонажите от прочетените истории, изписани на ръка книжки от цветна хартия – една – във формата на патенце, и друга – сгъната като акордеон. Изработвали са и хранилки за птици, и кутии за разделно събиране на отпадъци. Те са свързани с темата на финалната им пиеса Reduce, Reuse, Recycle, която ще представят в открит урок пред родителите. В курса малчуганите се учат чрез преживяване и на полезни навици. През голямото междучасие хапват плод или зеленчук, докато на дъската се върти видеото на песничка за здравословните храни. Познатата мелодия също ги кара да пеят и танцуват.

Всичко в програмата е свързано с креативността и минава не само през ума, но и през ръцете и емоциите на малчовците, а когато са така ангажирани, прогресът по английски е забележителен.

„Много от децата в началото се притесняват – някои да говорят, други – да играят в пиеса пред публика. Смятат, че не могат да си измислят и да преразказват истории. Но когато са провокирани да направят точно това, в което не са сигурни, се убеждават, че могат, - казва мис Ваня. - Опитвам се да им покажа, че когато излезем от зоната си на комфорт, започваме да използваме повече въображението си и се справяме. Проявявайки креативността си във всеки един аспект – под формата на рисунка, текст, игра, на тях им е много по-интересно и по-приятно да учат езика и напредват лесно и бързо.“

 

Стойна Кунцева, майка на бъдещата четвъртокласничка Весна, също е много доволна от творческите моменти в програмата:

Не случайно записах дъщеря ми на курс през юни, защото, първо, тя идва с огромно желание, което за мен като родител е изключително важно. Второ, това, което най-много ми харесва в BRITANICA, е, че се работи с малки групи и се обръща специално внимание на всяко детенце. Насърчава се работата в екип.“ Креативните проекти са помогнали на Весна значително да напредне с езика. „Дъщеря ми имаше огромна бариера пред четенето и само за две седмици, с помощта на мис Ваня, тази бариера е преодоляна и продължаваме напред. Изключително доволна съм, казва майката. "Учим чрез игри и времето минава много бързо", допълва дъщеря й.

Децата в групата са единодушни, че Storytelling Time е голямо забавление:

"Всеки час е много забавен. Беше ми много приятно да правя барабан и това, че пяхме рап. Бях много щастлива. Докато играем и се забавляваме, е лесно, защото тогава ти хем учиш, хем играеш", споделя 7-годишната София Стегарева (на снимката вляво).

"За мен най-интересно в лятната програма е изработването на най-различни неща, преразказването, писането. Много ми харесва работата в отбор. Ученето става незабележимо, защото има много игри, много забавни неща, много песни. Играем си с приятели, водят ни навън. Научих се да чета по-добре, да пиша по-красиво и да говоря езика по-добре."  Така звучи равносметката на 9-годишния Калоян Кушвалиев (на барабаните).

"Най-интересно ми е четенето и пиесите, които играем, както и книжките, които правим. Идвам в BRITANICA с радост", разказва И Шуен Чен, която също е на 7 г.

Убедихме се, че Storytelling Time е едно от най-вълнуващите и интересни преживявания за децата през лятото! Малчуганите надграждат знанията си по английски език и развиват креативността си. А заедно с това разбират, че ученето е наистина забавно и могат да се справят с всичко, когато са творчески настроени и вярват в себе си.