Пътешестваме с журито на конкурса!

Поканихме членовете на журито на конкурса ни „НАШЕТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ОКОЛО СВЕТА“ да ни разкажат за техните вдъхновяващи приключения на различни континенти и да ни изпратят снимки от любими места. Чудесни истории споделиха представителите на медийните ни партньори – радиостанциите FM+, Melody и FRESH! , Лидия Иванова – специалист реклама, и любимият радио глас Калина Стефанова. Надяваме се техните вълнуващи спомени да ви харесат, да разкажете или прочетете за тях на децата си и това да ги мотивира да мечтаят за пътешествия и да нарисуват местата, на които искат да отидат. Очакваме рисунките на децата от 3. и 4. група на детските градини и от 1. и 2. клас до 10 ноември. Всички условия на конкурса вижте тук: http://okolo-sveta.britanica-edu.org/ За приключенията на Калина ще прочетете съвсем скоро, а днес ви поднасяме разказа на Лидия, която продължава да мечтае за гледки с "дворци, камили и дервиши":

* * *

Здравейте скъпи мечтатели, пътешественици, приключенци!

Една поговорка гласи „Човек е човек, когато е на път“ и аз истински вярвам в тези думи! Затова винаги мечтая!

Мечтая къде искам да отида – дворци, морета, океани; какво искам да видя – различни животни – камили, крокодили, зебри; различни култури – туземци, дервиши и масаи.

Мечтая да опитам лютиви ястия, странни подправки и десерти, да пия пресен сок от кокос, да пея песни на френски и чешки и да срещна най-причудливите хора на Земята. Затова мечтая и чертая!

Чертая планове и схеми, маршрути и поеми! Няма схема без цифри, а ето ги и тях. Моите очета са видели и моите крачета са обиколили различни места в 15 страни на 3 континента, сред които Румъния, Португалия, Босна и Херцеговина, Мароко... А големият план е да посещавам по две нови за мен държави всяка година!

Хургада, Египет

Разбира се, когато бях дете, мечтаех още повече. Мое вдъхновение бе моята леля! Тя много обича да пътува и след всяко пътешествие ми разказваше с часове за невъобразими за мен земи, обичаи, растения и случки. Заедно мечтаехме да видим пясъците на пустинята, да се докоснем до великите творения на древен Египет, да разберем как са живели фараоните и как се прави хартия от папирус. И точно тази година желанието ни се сбъдна! В Мароко заедно яздихме камили – оказа се, че всеки керван от камили се предвожда от най-голямата мъжка камила, която е по-светла на цвят от останалите. Нашата се казваше Кемал. Моята леля беше с най-голямата усмивка и се представи като най-добрия „шофьор на камили“.

Мароко

Няма пътуване, което да бъде забравено – всяко носи своите емоции, вкусове и аромати. Винаги ще помня пътуването с ферибот през протока Гибралтар. Гледката от едната страна на кораба бе отдалечаващият се Европейски бряг, а от другата - приближаващата се Африка. За по-малко от два часа бях на два различни континента!

Няма да забравя и първото напускане на родната България и срещата ми с прозрачните води край остров Тасос. Тогава разбрах защо наричат нашето море Черно. Едно от най-интересните същества, които съм виждала, е морската звезда. Тя има много твърда кожа, покрита с миниатюрни иглички. Обикновено морските звезди имат по пет лъча, наречени пипалца, с които се придвижват по дъната на моретата и океаните. Притежават силна способност да се възстановяват и ако някое от пипалцата се откъсне, то не само може да порасне отново, но и да се превърне в нова самостоятелна морска звезда.

Планове, планове... и тази година вървят по график – скачах от лодка в тюркоазени води на остров Лефкада, докоснах се до девствените плажове на Паксос и Антипаксос, плувах със шнорхел в Червено море, запознах се на живо с риба скат, усетих под краката си ситния пясък на пустинята Сахара, карах лодка по река Нил и влязох в гробница на 5000 години!

И днес не спирам да мечтая! Очакват ме подземни градове, хилядолетни храмове, много слънце и вълни и полет с балон. Пожелайте ми късмет!

Танжер, Мароко

Мили малки художници, участници в конкурса „МОЕТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ОКОЛО СВЕТА“, във вашите рисунки ще се опитам да открия колко „широко“, „високо“ и „дълбоко“ можете да мечтаете. Любопитна съм да узная къде искате да пътешествате.

А от мен запомнете, че ако искате мечтите ви да се превърнат в реалност – мечтайте всеки ден!

Мечтайте – сутрин, когато отворите очи, на път за училище, вечер - преди да заспите!

Споделете мечтите си с приятел, вярвайте и един ден те ще се сбъднат!

Гиза, Египет