На детската планета BRITANICA всяка мисия е възможна

Неочаквано пристъпихме в месец септември, претърколихме се в него с циганско колело – директно от поляните в планината и с вятър в косите, с който до вчера се носехме по вълните, яхнали сърф или водно колело. Така изневиделица всички – родителите на малките и големите ученици и самите деца се оказахме пред прага на новата учебна година. И отново започнахме да мислим усилено за дрехите и тетрадките, за раниците и учебната програма и... за извънкласните занимания. Някои от тях отдавна сме планирали, но все ни се иска да вмъкнем още нещо полезно, така че децата ни да не си губят времето и да вървят напред в света на знанията и уменията във всяка минута. Ако е възможно и да им е приятно, и да се забавляват в същото време, би било чудесно.

С тези мисли прекрачваме прага на BRITANICA Люлин – един от дузината приветливи столични филиали, във всеки от които се събира ято от стотици ученици. Две усмихнати учителки рисуват космически пейзаж на една от централните стени. И картината им, и художническите им одежди са така пъстри, че на посетителя му се иска свойски да грабне една от четките и да остави и своя отпечатък в тази зараждаща се вселена.

Пристъпващият за пръв път прага на който и да е от филиалите на учебния център може да се почувства странно от тази гледка, но детските рисунки по стените и процесът на тяхното създаване са съвсем обичайни за всеки, който вече е плувал в орбитата на BRITANICA.Стените – и на офисите, и на учебните стаи, се пребоядисват след края на всяка учебна година, точно когато децата са на едно от най-любимите си занимая по английски – на летните лагери сред природата. Тогава екипите на всеки от филиалите, а те са общо 16 – в София, в Пловдив, в Бургас и във Варна, избира своята нова мисия. Това е вдъхновяваща идея, формулирана ясно и атрактивно. На нея бива подчинен и дизайнът на стаите, и поредицата от запомнящи се занимания, с които спойката на ученическите групи става по-здрава, а децата учат езика в хода на интересни занимания, свързани с възпитаването на определени качества и в служба на благородна цел. Така неусетно младежите порастват не само на знания, но и в духовен и социален аспект.

"Това е една нова планета, на която все още няма живот. Когато децата пристигнат на нея, ще се опитат да изградят там един по-добър свят, - обяснява идеята на космическия пейзаж домакинята ни – мениджърката на филиал „Люлин“ Цвета Иванова. - Миналата година мисията ни беше свързана с изграждане на лидерски качества, а сега учениците ще се изкачат с едно стъпало нагоре – ще се фокусират върху това как да използват силите си, за да помагат за разрешаването на различни глобални проблеми, например – опазването на околната среда."

На друга стена в преддверието се очаква вниманието да привлича голямо сърце. В него децата ще могат да оставят пластмасови отпадъци, които подлежат на рециклиране – например капачки от бутилки от безалкохолни напитки. На екологията ще бъде посветен и ден, в който учениците и техните родители ще засаждат заедно дръвчета. И това е темата само на първия – есенния етап от годишната мисия.

От зимата децата ще насочат погледа си навътре – към заобикалящата ги учебна среда, и ще бъдат ангажирани в това да участват по нов начин в образователния процес. Някои от тях ще могат да изнесат отрит урок заедно с преподавателя, други пък сами ще застанат пред групата в ролята на учители. Ще се стимулира тяхното любопитство, ще бъдат подтикнати да търсят информация и да пречупват учебния материал през своя гледна точка.

Екипът е в търсене на конкретна благотворителна кауза, която учениците да подкрепят през годината. С нея ще протегнат ръка на свои връстници в нужда. А през пролетта, в третия етап от мисията, обучението по английски ще върви ръка за ръка с каузата self care. С нея тийнейджърите и по-малките им приятели ще се учат да се грижат по-добре за себе си и един за друг. Ще тренират да разсъждават и оценяват правилно конкретна ситуация, независимо дали са на улицата, в училище, на курса по английски или у дома пред компютъра. Заплахите, които ги дебнат в интернет, или разрешаването на конфликти ще са едни от темите, за които да се говори и ще се работи по посока превенция. Стремежът е учениците да оценят колко е важно да бъдат открити в отношенията си, да изразяват правилно чувствата и настроенията си, да споделят с учителите и родителите проблемите си, за да не се стига до критични ситуации.

Здравословното хранене е друга от темите, които ще се разискват. В разговори на английски децата ще дават предложения и ще разказват на другарчетата си коя е тяхната най-любима полезна храна. Това ще ги стимулира да искат да опитват нови вкусове и все повече да избягват сладките изкушения в лъскави опаковки.
Пролетеният пикник в парка за малчугани и родители пък ще е сред събитията, които ще оставят едни от най-приятните спомени у всички.

Това многообразие от посоки, в които ще се развива мисията в BRITANICA Люлин, е отразено и в новия дизайн на пространството в светлия, слънчев и просторен филиал. И всяка от стаите тепърва ще бъде украсена и кръстена с име на различна фантастична планета – детска планета, която учениците ще населят и одухотворят със своите идеи, мечти, трудолюбие и жажда за знания.

"Мисията е възможна!", убедени са лъчезарните учителки и мениджърката на филиала, и тяхната енергия не оставя разколебан нито един родител, пристъпил във вселената BRITANICA. Без съмнение това е място, на което децата учат английски, трупайки и познания за живота, и не само пишат, говорят, мислят, но и мечтаят на английски.

ПОДОБНИ

5 неща, които да правиш в града, докато дойде време за лагер

Няколко идеи за тези, които броят дните до лагерите, както ги броим и ние. Почерпете от нашите идеи, за да минават дните по-бързо.

„Образователен център Британика” ООД успешно защити проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”. В проекта  BG16RFOP002-1.001-0153-C01 „Внедряване на иновативна уеб базирана система за обучение по английски език” са включени дейности по разработване на специализиран софтуер и придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативната услуга.
Потребители на иновативната система са всички, които желаят да изучават английски език в България и чужбина. Иновативната разработка е собствена за дружеството и има потенциала да революционизира всеки аспект от езиковото образование и обучение. Общата стойност на проекта е  453 737, 50 лева, от които 332 453,47 лева финансова подкрепа от Европейския съюз и 58 668, 26 лева Национално съфинансиране.