Малките художници са нашите приказни герои

Ярки цветове, най-разнообразни форми и нови герои в познати приказни сюжети видяхме в 1320-те рисунки, които пристигнаха до финала на конкурса на BRITANICA „Аз като герой в любимата ми приказка“ във филиалите ни в цялата страна.

Сред купчините с рисунки разпознахме „Малката русалка“ от приказката на Ханс Кристиан Андерсен, която изглежда си има още една приятелка, изобретила специално превозно средство за хора с рибни опашки; видяхме и нов любопитен персонаж, който живо се интересува от перспективата на покрива, редом с Карлсон, и още куп нови прочити на класическите приказки, с които поколения наред сме расли.

Сред рисунките имаше също множество картини с героите от българския фолклор. „Тримата братя и златната ябълка“ с още един брат – най-смелият от всички, размахал меч срещу змея и скрил зад тялото си останалите братя, „Дядо и ряпа“ с любезната подкрепа на нов герой, който е толкова силен и упорит, че ряпата ще изскочи от рисунката всеки момент...

Стана ясно, че Елза от „Леденото кралство“ има и още една сестра, която всеотдайно реши косите й. „Супермен“ вече не хаби напразно силите си, защото интелигентният му нов приятел е измислил важни реформи, благодарение на които престъпленията в комикс света рязко намаляват.

Малките художници бяха използвали най-разнообразни техники в своите произведения: от боички, моливи и пастели, та чак до апликации на есенни листа и клонки, както и колажи! Беше изключително интересно да видим как всяко дете е възприело книжката, от която е вдъхновено произведението му, кой е любимият му сюжет и като какъв вижда себе си в приказната история. А целта на конкурса ни не беше само да подтикнем децата да четат и творят повече, но и да повярват, че могат да бъдат като героите си идоли, които притежават ценните качества като интелект, любопитство, изобретателност, смелост, упоритост и всеотдайност.

Най-важният резултат от конкурса за нас е това, че видяхме, че децата четат, че им четат и техните родители и учители, че от малки имат отношение към книгите, осмислят ги по свой си начин и могат на листа да изразят емоциите, които изпитват към историите.
Много благодарим на всички деца за тяхната отдаденост, както и на хората около тях, които се грижат за това те да имат възможността да държат в ръчичките си книжка и да се потапят с интерес в нейната история!

Благодарим и на членовете на нашето жури и партньорите ни в организацията на конкурса:
Валентина Стоева и Лора Филипова от фондация „Детски книги“, които  оценяваха рисунките и осигуриха прекрасни книжки – подаръци за първите места във всяка категория;
Калина Стефанова и Лидия Иванова, представители на медийните ни партньори радио FM+, радио FRESH! и радио Melody и също членове на журито;
Представителите на BRITANICA сред оценяващите – Божена Апостолова – създател на концепцията на тазгодишния конкурс, и художничката Стела Терзиева, която изрази визуално нашата идея за него;
Партньорите ни Tinkle Stars, чиито занимателни игри са част от наградния фонд.

Голямата награда за класираните на първите места в двете възрастови категории е годишен курс по английски език в BRITANICA. А децата, които се подредиха на второ място, получават летен курс по английски език.
За всички художници, влезли в Топ 20 на конкурса, сме подготвили грамоти и поощрителни награди.

Можете да видите виртуалната изложба с 40-те класирани рисунки в сайта на конкурса. Децата скоро ще получат своите награди.

Ето ги и творбите на победителите:

1-во място, детски градини: „Ще помогна на котарака в чизми“, Ванеса Динкова, 6 г., Червен бряг

 

2-ро място, детски градини: „Пипи Дългото чорапче“, Карина Йорданова, 5 г., Варна

 

3-то място, детски градини: „Червената шапчица“, Александра Христова, 6 г., Бургас

 

1-во място, училища: „Карлсон, който живее на покрива“, Александър Енчев, 8 г., Варна

 

2-ро място, училища: „Цветята на малката Ида“, Божидара Стойчева, 8 г., Варна

 

3-то място, училища: „Приключенията на Лукчо“, Сияна Колева, 7 г., Варна