Как да превърнете вашия офис в инкубатор на идеи

Добрите идеи рядко се раждат в самота. Дори и най-великите откриватели в историята водят активна кореспонденция с други будни умове, за да достигнат до своите прозрения. Това важи с пълна сила и за работното място. По думите на изпълнителния директор на Yahoo Marissa Mayer, най-добрите идеи често извират по време на неофициални разговори като „hallway and cafeteria discussions”. За да реализират потенциала на случайните срещи между колеги, новите офиси на Google са така построени, че служители на различни отдели да се засичат многократно и винаги да бъдат в непосредствена близост.

Ключово за развиването на творческа атмосфера е добрата комуникация между всички звена на компанията. Никога не знаете кога спонтанен разговор между двама служители може да стане катализатор на иновативна идея. Затова е важно вашите служители да се познават добре и да се чувстват свободни да споделят своите идеи помежду си. За да направите това, трябва вие, като работодател, да създадете култура, която подхранва и цени приятелствата, създадени в делова среда. Ето няколко съвета, с които можете да подобрите комуникацията на работното място:

1) Стимулирайте развитието на добри междуличностни връзки между хората от всеки екип

Груповата работа е важен фактор за прогреса на всяка компания. Ако в екипа няма ясно изградена комуникация, това пречи на естествения поток от идеи. За сметка на това, добрата отборна атмосфера стимулира всеки участник да допринесе с предложения по време на дискусии и всички заедно да достигнат до консенсус. Основната съставка на добрия екип не е сбор от блестящи таланти, а отбор от индивидуалности, които мислят като един. Там няма доминиращ, а всеки получава шанс да даде своята идея. След като се насочат към стратегия, всеки участник получава задачата, която най-добре приляга на неговите възможности.

Как да превърнете своите служители в единен отбор, воден от обща цел? Дайте им шанс да се опознаят и да се забавляват заедно. Стимулирайте култура на свободна комуникация, където всяко решение се разглежда. Добра идея е да насърчите служителите от всеки екип да прекарат време заедно извън работния контекст – на обучение или team building преживяване. Много скоро, споделеното преживяване ще даде основа на задружна екипна работа и невероятни резултати.

Снимка: Created by Freepik

2) Окуражавайте комуникация между служителите от различни отдели

Отделните екипи в компанията обикновено са съставени от служители с подобно образование и близка специализация. Затова, когато участват в дискусии, те рядко чуват гледни точки, които се различават от техните. Ако се сетят за интересна идея, участниците в екипа са склонни да я премълчат, защото си мислят, че тя е очевидна и за околните. От друга страна, когато са поставени в компания на професионалисти с различна експертиза, участниците знаят, че не могат да разчитат, че автоматично ще бъдат разбрани. Затова те полагат повече усилия да изразят идеите си по достъпен за всички начин. Освен това, когато чуят възражение от човек, който смятат за „различен“ от тях, те изслушват по-внимателно, защото знаят, че техният събеседник има познания извън тяхната област и може да им каже нещо, за което те самите не биха се сетили. При дискусии такива екипи разглеждат повече идеи и ги коментират по-задълбочено. В резултат на това, те успяват по-добре да предвидят евентуални трудности и да измислят нестандартни решения.

Затова, не ограничавайте служителите си да не споделят проблемите на екипа с други професионалисти от компанията. Даже напротив: ако вашите маркетингови служители не могат да се справят с даден проблем, можете да помолят за съвет работещите в отдел „Човешки ресурси“, а ако дизайнерите изпитват трудности да измислят нова визия – да се допитат до IT специалистите или техниците. Тази практика може да ви поведе в неочаквани посоки.

3) Отделете време за почивка

В днешно време много компании хвърлят огромни усилия в развиване на техники за увеличаване на продуктивността. Парадоксално, едно от най-добрите решения се оказва кратка почивка от работата. В Швеция, страна в челните места на световните класации по размер на брутен вътрешен продукт и продуктивност, съществува офис традиция на fika – 15-минутна почивка, в която всички работещи спират своята дейност и се събират на чаша кафе  и прясно изпечени закуски. Fika се случва два пъти на ден – около 9 сутринта и около 3 следобед. По това време всички се събират заедно и се наслаждават на момента, без значение от тяхната позиция в йерархията. Както разказва блогърката Anna Bronson: “We meet under informal circumstances, exchange information and comment on what’s happening. The hierarchy breaks down during the fika; we’re all in it together regardless of power and position.” Този кратък ритуал разчупва бариерите между служителите на компанията и им помага да се чувстват като част от единна общност.

За да развиете отборен дух във вашата компания, можете да въведете малки социални ритуали – срещи на кафе, споделен обяд в ден от седмицата или напитки след работа. Това ще подкрепи отборния дух и ще им помогне да продължат дейностите си освежени, с нови сили.

 

4) Позволете на служителите си да бъдат себе си

Една от най-големите бариери на добрата комуникация е, когато служители на компанията чувстват, че не могат да бъдат себе си пред своите колеги. За съжаление, това е често срещан проблем на работното място. Проучване на London School of Economics, че около половината от работещите споделят, че се чувстват принудени да си слагат маска по време на работния ден. Най-честата причина за това е страх, че ако допуснат хора до себе си, това ще навреди на тяхната репутация в офиса. Ако усетят, че няма нужда да се прикриват, вашите служители ще се чувстват свободни да експериментират, да мислят творчески и да споделят своите идеи.

Ефективен начин да насърчите своите служители да бъдат себе си е като вие си позволите да бъдете себе си. Разкажете за своите интереси извън работата, споделете подробности за семейството си или за последната ви почивка. Позволете на своите служители да се запознаят с човека отвъд професионалиста. Така те самите ще усетят, че могат да покажат своята хуманна страна.

5) Ако се забавлявате на работата си, вашите служители ще поемат от вашия ентусиазъм

Взаимоотношенията с висшестоящите могат да бъдат огромен извор на положителни емоции за всеки служител. За да запалите ентусиазма у своите служители, на първо място трябва да изразите вашия собствен ентусиазъм. Ако работата ви доставя истинско удоволствие, не се страхувайте да го покажете. Затова, разкажете своята история: как сте стигнали до позицията, на която сте в момента, защо сте се насочили точно към тази сфера. Споделете какво прави дейността на компанията толкова важна за вас. Така вашият личен пример ще стане силна мотивация за вашите служители.

Още един начин да мотивирате своите служители да преоткрият вдъхновението за иновация е да им дадете възможност да се включат в обучение по английски. Програмите за обучение на компании в BRITANICA следват много от гореизброените съвети. С множество групови проекти и презентации, курсистите се научават да действат като истински екип: те споделят идеи, дискутират, и представят общ продукт. Това е добра възможност за разчупване на леда както между хора от един екип, така и между служители, които нямат редовен контакт. Груповите проекти са шанс да се чуят много различни гледни точки, което увеличава толерантността във всеки екип. Не на последно място, служителите получават възможността да бъдат себе си, като изразят своите интереси чрез презентации и артистични проекти. Освен шанс да подобрят своите езикови умения, модулите в BRITANICA дават шанс  да помогнете на работещите да израснат в задружен екип.

Можете да се запознаете спълния спектър от корпоративни програми на страницата на BRITANICA. За повече информация можете да се свържете с нас на email: corporate@britanica-edu.org или на телефон +359 2 466 66 94.

Заглавна снимка: Created by Peoplecreations - Freepik.com