A Journey Around the World: Пътешестваме с боички и ритми

Заминаваме за Египет. Самолетът „излита“ от филиал BRITANICA Бели Брези! Пасажерите са малчуганите от едномесечната лятна програма First Friends 2 (6-8 г.): които страшно обичат заниманието A Journey Around the World. В него те учат английски като опознават интересни места по света, творят, танцуват и много се забавляват. След писането и четенето по време на часовете English Time децата с нетърпение очакват поредното пътешествие.

За загрявка, преди “полета“, имат минутки за игра на двора, с която затвърждават думички за частите на тялото. Когато някой от участниците докосне крачето или ръката на друго дете, тази част става „замразена“. С много смях са посрещнати опитите на някои да продължат, подскачайки на един крак и без нито една „незамразена“ ръка да пипнат някого от противниците си с носле или с рамо! Мис Йоана също участва и дирижира забавлението.

След веселото изпитание всички са готови да „потеглят“ към нова дестинация. Преминали са през Франция и Индия и сега идва ред на страната на фараоните. Малчовците вече са научили столиците и разпознават знамената на всяка от държавите. Научават характерни неща за тяхната кухня, за климата, животните, облеклото, за прочути туристически и природни забележителности. Учат дори някои важни думички на съответния език – като „Здравейте“ и „Довиждане“. Всичко това обсъждат на английски. Подсещат се от плакатите на стената с рисувани и колажни елементи и надписи. Запомнят фактите като на шега и неочаквано за самите тях, разбират, че са натрупали доста знания за различни страни.

На интерактивната дъска ги очаква забавен ребус. Всяко от децата си избира едно от куп изображения и го мести със специална показалка към полето на държавата, за която е характерно. Например колоездачите от „Тур дьо Франс“, сиренето, кроасанът и „Лувъра“ влизат в територията на Франция. „Тадж Махал“ и слонът намират мястото си в Индия. Камилата, река Нил - „най-дългата в света“, както уточнява мис Йоана, фараоните и фалафелите пък попадат в Египет. Децата изговарят думите на английски с все по-голяма увереност и много се забавляват. По този начин всеки ден преговарят наученото и то остава трайно в паметта им. A Journey Around the World разширява не само речниковия им запас, но и техния кръгозор и общата им култура“, подчертава преподавателката.

Знанията се затвърждават още по-добре, когато минават през ръцете и фантазията! В заниманието Arts&Crafts всеки ден малките творци изработват различни неща, свързани с темата на деня. Правят книжки, посветени на държавите – оцветяват картинки и пишат кратки текстове към тях или пък сътворяват красиви предмети. Днес всеки ще влезе в ролята на фараон, след като сам си направи немес – това е типичната забрадка със сини и жълти райета и с дълги краища, падащи отпред, която сме виждали в изображения на владетелите на Древен Египет.

Децата са въодушевени – внимателно изрязват елементите, лепят и оцветяват старателно. Е, цветовете не са само характерните, някои са избрали други свои любими краски! Но модата се променя! Докато работят, звучи египетска музика и настройва художниците за следващия интересен момент – танцът на фараоните! Художниците си слагат готовите немеси като корони на главите, разглеждат се един друг с усмивка и са готови за старт! Мис Йоана пуска на дъската видео с типичните движения и стъпки и самата тя ги показва. Малчовците бързо улавят ритъма и след минутка вече изпълняват танца, сякаш са го репетирали неведнъж.  След това момчетата сменят немесите си с импровизирани чалми, а момичетата обличат "сарита" от цветни шалове и ни показват с вдъхновение и индийския танц, който вече са овладели. Него ще представят и на открития урок пред родителите в края на лятната програма. А майките пък ще приготвят и донесат екзотични ястия от страните, за които децата са учили,  за да могат и да ги опитат.

„Децата много се вълнуват от това, което научават за различните държави. Освен всичко друго, си правим и „международни паспорти“, в които пишем по няколко факта за всяка страна, дори слагаме печати! Това ги кара да се чувстват още по-реалистично и много се забавляват. Миналото лято имаше едно детенце, което след това и през годината ме питаше „Кога ще си правим пак паспорти?”. Явно му беше останала много силна емоция. Някои пътуват с родителите си и като се случи да заминат за място, за което сме учили, имат подготовка. Знаят какво да очакват“, разказва мис Йоана.

A Journey Around the World учи децата на концентрация – в моментите, в които рисуват, пишат и изработват предмети и ги забавлява с танците и игрите. Всички се гордеят с „експонатите“ в изложбата, която са подредили в коридора на филиала – книжки, барети като на френските художници, и мандали, свързани с индуизма.

„Тъй като изобщо не говорим на български, децата мобилизират целия си пасивен речник и успяват да го приложат на практика. С всичко, което правим във First Friends 2, в това число и с А Journey Around the World, много бързо развиват знанията си и използват езика все по-добре писмено и говоримо. В началото някои по-бавно преписваха думи от дъската, а буквичките им летяха между редовете, но само след седмица-две станаха много по-уверени. Вече се справят отлично“, доволна е мис Йоана от своите малки ученици. А и те се радват и времето им минава неусетно, защото както каза Кари – едно от момиченцата, с които се срещнахме: „Вкъщи ми скучно през ваканцията, а в BRITANICA ми е интересно и забавно! Научавам толкова много важни неща“.

ПОДОБНИ

Летни забавления за детето – как да изберете правилните

Извадихме най-важните фактори, на които трябва да обърнете внимание при избора си, ако искате да дадете на детето си още едно незабравимо изживяване.

„Образователен център Британика” ООД успешно защити проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”. В проекта  BG16RFOP002-1.001-0153-C01 „Внедряване на иновативна уеб базирана система за обучение по английски език” са включени дейности по разработване на специализиран софтуер и придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативната услуга.
Потребители на иновативната система са всички, които желаят да изучават английски език в България и чужбина. Иновативната разработка е собствена за дружеството и има потенциала да революционизира всеки аспект от езиковото образование и обучение. Общата стойност на проекта е  453 737, 50 лева, от които 332 453,47 лева финансова подкрепа от Европейския съюз и 58 668, 26 лева Национално съфинансиране.