Easter Clean Up 2019

Здравейте, читатели!

Знаете ли какво се случи на 20-и април в Бургас? С удоволствие ще ви разкажем повече за зелената инициатива на колегите от филиал Бургас — Easter Clean Up 2019, която се състоя на Атанасовско езеро при укритието за наблюдение на птици. Общността на BRITANICA, с любезното съдействие на община Бургас и РИОСВ-Бургас, организира голямото великденско почистване. В него активно участие взеха нашите деца и ни показаха, че примерът, който им даваме  да подхождат с грижа към природата, придобива голяма променяща сила в техните собствени ръце. Ние държим бъдещето за ръка и действаме като едно цяло, защото споделяме една мисия — We Serve Humanity!

Как започва всичко?

Идеята тръгва от преподавателския колектив на BRITANICA Бургас, като благодарение на организаторските умения на администраторите добива популярност сред семействата на децата, техните близки и приятели. От намерението за засаждане на само едно дръвче, фиданките стават на брой не една и две. Избраната локация за провеждане на акцията е предпоставка за включване на още много интересни активности и разгръща поле за проява на детското любопитство, креативност, работа в екип, емпатия и социална отговорност.  Поканите за Easter Clean Up отлитат бързо, за да призоват съмишленици към прекрасната кауза.

Къде правим големи чудеса задно с малките деца?

Преподаватели, деца, родители и приятели – всички идват с желание в уречения час, за да помагат и активно да се включат в Easter Clean Up. Участниците стават все повече и повече на полянката пред укритието за наблюдение на птици на североизточния бряг на Атанасовско езеро. Какво е специалното на това място? Поддържаният резерват е местообитание на защитени видове птици, както и на доста други редки представители на флората и фауната. От солниците на езерото се добива най-много сол в цяла България. Освен това е и най-богатото местонахождение на лечебна кал на наша територия. Именно на това уникално място е нашият сборен пункт.

Как се екипирахме за почистването?

За всички има осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъци. Но отвъд нагледните способи, нашите преподаватели и администратори „екипират“ децата с отговорно отношение и усещане, че имат значима роля в своята общност. Те самите дават пример на учениците си, които от своя страна повтарят техните постъпки. Виждайки как и родителите им подкрепят решенията на Мис и Мистър, малките еколози активно се впускат да чистят и да се грижат от сърце за околната среда.

В какви активности участваме?

1. Почистване и разходка по пътека на саблеклюна

По стъпките на саблеклюна откриваме красиви гледки, събираме се на „пейките“ от пънчета в зелената класна стая за беседа, качваме се в „Гнездото“ (специална наблюдателница от плет). Освен красотите в околностите на пътеката се натъкваме на находище от стари буркани, останки от климатик и съкровищница от боклуци, които изхвърляме на по-подходящо място.

2. Засаждане на дръвчета

Татковците подготвят предвидената тревна площ да бъде готова за засаждане на дръвчета, като изкопават ями. Малките помощници също пожелават да хванат лопатата. Наместо тежък за тях инструмент получават съвети и наставления как да помогнат ефективно заедно. Докато Мис държи дръвчето изправено, учениците връщат изкопаната пръст в корена на клена. После поливаме с вода и ето — на поляната издигат стъбло няколко нови дървесни вида, които ще идваме да навестяваме, за да гледаме как издигат клони към небето.3. Наблюдение на птици

Като обърнем поглед нагоре, се любуваме на прелитащите пернати приятели. От укритието се снабдяваме с бинокли, за да зърнем отблизо някои от 316-те вида птици на Атанасовско езеро. Намираме се в рая на орнитолозите.

4. Измайсторяване на хранилки за птици

Освен само да се радваме на красивите животински представители, ние сме им подготвили вкусна изненада. Имаме просо, портокалови кори, коноп и дървени пръчици за изработване на хранилки. На поляната при пънчетата се развихря пъстра работилничка за всички. А най-хубавото е, че материалите са биоразградими. Едно от децата се е сетило да вземе от вкъщи черупки от кокосов орех за по-издържлива хранилка. Пълним хранилките, после ги окачваме с помощта на по-високите участници.

5. Окачване на къщички за птици

Поднасяме храна на пернатите ни приятели, но също така им предоставяме и нов дървен дом. Един смел баща се покатерва нависоко, за да завърже къщичката. Разполагаме с още подобни съоръжения, които намират своето място по околните дървета. Свършихме чудесна работа, нали?

Как се сбъдна BRITANICA Easter Clean Up?

Благодарение на екипа на филиал Бургас събрахме многоброен отбор за изпълнение на акцията. Благодарение на РИОСВ-Бургас научихме децата на интересни факти за резервата и получиха изненада в края на събитието. Благодарение на всеки един участник в Easter Clean Up оставихме Атанасовско езеро по-чисто, отколкото в началото на нашата среща.

Дали успяхме да предадем своя зелен пример? Малките участници ни потвърждават с усмивка, че от всичко най-много им е харесало почистването. А ето какво споделя една майка:

Много е хубаво, че има такива инициативи, защото са различни от това, което преживяват децата в класните стаи. Преди време една от дъщерите ми беше казала, че иска да стане орнитолог. С радост ще участваме и занапред в други подобни събития.
                                                                                                                                                                                                                 - Биляна Желева

От езерото си тръгваме щастливи, че и през този ден сме дали своя принос, като сме посели не само дръвчета, но и много семенца в детските сърца, растящи с обич към майката Земя. Together we achieve more!

ПОДОБНИ

Новото училище BRITANICA Park School отвори врати за записване

Вече 20 гoдини ние от BRITANICA полагаме усилия зa cъздaвaнeтo нa инcтитyция зa изyчaвaнe нa aнглийcĸи eзиĸ в Бългapия.

Предизвикателството на 21-ви век: децата да прекарват повече време сред природата. Постижимо ли е?

На BRITANICA Challenger Summer Camp 2019 излизаме от виртуалното пространство и преминаваме към едно - наречено Природа. 

BRITANICA & Angels Cup 2019: Заедно изграждаме лидерите на 21-ви век

Обединени от обща мисия – да развием у българските деца качествата, които да ги направят лидерите на новия век, си партнирахме с организаторите на турнира по художествена гимнастика „Angels Cup 2019”.

„Образователен център Британика” ООД успешно защити проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”. В проекта  BG16RFOP002-1.001-0153-C01 „Внедряване на иновативна уеб базирана система за обучение по английски език” са включени дейности по разработване на специализиран софтуер и придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативната услуга.
Потребители на иновативната система са всички, които желаят да изучават английски език в България и чужбина. Иновативната разработка е собствена за дружеството и има потенциала да революционизира всеки аспект от езиковото образование и обучение. Общата стойност на проекта е  453 737, 50 лева, от които 332 453,47 лева финансова подкрепа от Европейския съюз и 58 668, 26 лева Национално съфинансиране.