Общността на BRITANICA Чайка събра 2 335 лв. за деца със Синдром на Даун

С много емоции, настроение, спортен хъс и под знака на искреното ни желание да помогнем на деца със Синдром на Даун мина благотворителният футболен мач на филиал BRITANICA Чайка в неделя във Варна. Щастливи сме, че благодарение на семействата, които са част от нашата общност, чрез продажба на билети и от базара ни с лакомства, събрахме 2 335 лв. С тях ще подпомогнем фондация Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome и специално проекта им „Адаптирано плуване“. Той ще даде възможност на 30 деца със Синдром на Даун от 8 града от цялата страна и през 2020 г. да плуват индивидуално с треньор, което е изключително полезно за тяхното развитие.

Щастливи сме, че още веднъж, задружно, като едно семейство, показахме на децата ни, че когато сме заедно, сме силни и можем да постигаме високи цели! Чрез благотворителните ни събития даваме пример за съпричастност, благородство, благотворителност, толерантност – и това не са само думи, теории, уроци от класната стая, а истински преживявания, удовлетворението от които децата ще запомнят за цял живот! Вярваме, че така те израстват като добри, активни и уверени в силите си личности, които и в бъдеще ще бъдат готови да подадат ръка на тези, които имат нужда от помощ!

Малките ни ученици и тийнейджърите изиграха два мача на терена в спортен комплекс Trinity Park пред публиката, която ги подкрепяше и аплодираше активно. Децата показаха умения на терена, бориха за победата с желание и енергия и много се забавляваха. Техните семейства си купиха от благотворителните билети и непосредствено преди мача, макар повечето от тях вече да го бяха направили и предварително във филиала. Майките донесоха вкусни домашни сладки, сладкиши, пици и всеки, който си взимаше от красиво аранжираните кутии и подноси, оставяше сума по своя преценка, в кутията ни за дарения.

Приходи донесе и тениската, щампована с нашата годишна мисия и с логото на фондация „Живот със Синдром на Даун“, която бяхме обявили предварително, че ще се разиграе на търг. Тя бе купена след тайно наддаване от баща на наш ученик за 100 лв., при стартова цена 35.

Освен самата игра, купите и грамотите, които зарадваха футболните отбори, за настроението на участниците и публиката допринесе и любимият на децата Спондж Боб. Той обикаляше сред скамейките и на терена и добавяше забавен, приказен елемент в атмосферата на благотворителното събитие, защото когато някъде царува доброто, витае и приказният дух!

Благодарим на семействата на нашите ученици, които и тази година като всеки път се включиха с огромно желание - и с присъствието си, с даренията си и със сърцата си застанаха зад нашата кауза! Така заедно учим децата ни да бъдат добри, да помагат на тези, които имат нужда, и чертаем един по-светъл път пред нашето общество!

Специални гости на мача бяха семейство Силвена Христова (на снимката по-долу вдясно) и Красимир Ламбов, създателите на фондация „Живот със Синдром на Даун. Те са част от общността на филиал Чайка във Варна, тъй като синът им Крис доскоро бе наш ученик. Сестричката му – Микаела, е със Синдром на Даун и тя е причината семейството да се посвети на тази кауза. Пожелаваме им още много успехи по трудния път, по който вървят – да помагат деца със Синдром на Даун да се чувстват добре и да бъдат приемани от околните! Адмирации за усилията, които правят в тази посока!

Силвена благодари на всички участници и на мача, а тук споделяме нейните думи на искрена благодарност, които специално ни изпрати:

"Благодарим на организаторите – филиал BRITANICA Чайка във Варна, че посветиха традиционния си благотворителен футболен мач в подкрепа на фондация "Живот със Синдром на Даун"! Благодарим на отборите на децата, които с голямо желание и ентусиазъм играха, за да помогнат! Благодарим на родителите, които бяха приготвили невероятни сладки изкушения, за да подкрепят целите и мисията на фондация "Живот със Синдром на Даун"! Благодарим и на всички присъстващи, защото в такива моменти показваме колко много можем да постигнем, когато сме обединени!

Децата със синдром на Даун имат място в обществото и имат нужда да правят това, което и останалите деца – да учат, да спортуват, да са щастливи и да живеят спокойно и достойно.

Средствата от благотворителния турнир ще бъдат предназначени за един от четирите проекта на фондацията – „Проект по адаптирано плуване 2020 г.“ През 2019 г. в него, напълно безплатно, участват 30 деца със Синдром на Даун от 8 града в България. Сред тях имаме и вече и двама победители в състезания по плуване!

Има още много деца, които желаят да се включат. Ние ще събираме средства за този проект до края на годината и се надяваме през 2020 г. да успеем да увеличим броя на участващите деца и броя на градовете, в които работи проектът. Вярваме, че заедно можем да променим живота на децата в България към по-добро. Благодарим за подкрепата!“