6 свежи идеи да упражнявате английския си през лятото

Лятото е сезон на отпуска и пълна отмора от работа и курсове. Но дори и по време на вашата почивка, вие можете да надграждате своите умения на английски – без това да ви създава усещането, че сте отново на работа. Ето как можете да упражнявате езика в 5 забавни стъпки:

1) Четете книги на плажа

Освен че ви пренасят в друг свят, книгите са страхотен начин да надградите своя английски. За да бъде четенето истинско удоволствие, изберете книга от жанра, който предпочитате. Важно е да съобразите четивото си с вашето ниво на английски. Ако сте начинаещ, се насочете към адаптирана или детска литература.

2) Пригответе ястие по рецепта на английски

Лятото е време за експерименти – включително и в кухнята. Защо не опитате да приготвите непознато за вас ястие, следвайки рецепта на английски? Това е забавен начин да прекарате деня си, да опитате нещо ново – и да научите нова лексика. Колкото по-добри ставате, толкова по-вкусен ще бъде финалният резултат.

3) Пътувайте в реалния и виртуалния свят

Няма по-добър начин да упражните своите умения за говорене от това да се потопите в нова култура. Ако имате желание и възможност – планирайте да прекарате част от отпуската си в чужбина. Пътешествието ще ви зареди със свежи емоции и ви дава поле да приложите на практика наученото по английски.

Дори и да нямате възможност да отидете в чужбина, винаги можете да „пътувате“ онлайн. Изберете страна, която мечтаете да посетите, и проучете теми, които ви интересуват. Четете страници в Wikipedia, статии в National Geographic и други ваши любими ресурси. Така не просто ще упражните езика си, а и ще разширите своята обща култура.

4) Гледайте филми

Гледайки филм без субтитри, вие слушате как хора използват езика в ситуации, вдъхновени от реалния живот. Освен че подобрявате своето слушане с разбиране, вие развивате усет за тон и интонация и започвате да се изразявате по-гладко и изразително.  Също толкова добра идея е да слушате podcasts на теми, които ви интересуват. Можете да си ги пуснете, докато пътувате към дестинацията на вашата почивка.

5) Игри и онлайн упражнения

Ученето чрез игри не е запазено само за деца. В интернет можете да откриете много страници, които ви дават възможност да учите английски чрез забавни тестове и игри. Започнете с платформата на Oxford – ако имате регистрация – а след това може да се насочите към BBC, Cambridge и много други.

6) Социални медии

Социалните медии не са просто „убийци на време“ - правилните страници могат да ви помогнат да надградите своето ниво на английски. Потърсете страници във  Facebook на теми, които ви вълнуват. Така, всеки път, когато влезете в профила си, може да се превърне в кратък „урок“ по английски.

В BRITANICA винаги насърчаваме нашите курсисти да потърсят най-приятния за тях начин да упражняват езика. Затова и нашето обучение е организирано около разиграване на ситуации, проекти и игри. Така, вие получавате и стратегии как да се упражнявате по начин, който е приятен за вас. С BRITANICA, ученето и летните забавления не са несъвместими.