5 стъпки към успешни New Year's resolutions

Нова година е времето, когато много професионалисти разглеждат постигнатото до момента и насочват погледа си към нови цели: дали ще е да развият качество, да откажат вреден навик или най-сетне да се запишат на езиков курс. Само че добрите намерения рядко достигат до щастлива развръзка: според американския психолог Joseph J. Luciani до началото на месец февруари хората вече са изоставили 80% своите New Year's resolutions. Статистиката не е особено окуражаваща, но не се отчайвайте: представяме ви 5 стъпки, с които да покорите своите новогодишни цели:

1) Изразете целта максимално ясно

Много хора гледат на предстоящите 12 месеца с много обща идея за цел: например. „I want to learn English.“, или „I want to improve my presentation skills.“ Само че подобна формулировка ви дава само усещане за целта, но не ви дава критерий, на базата на който да измерите вашия успех. В най-лошия случай, с подобно изразена цел вие лесно можете да се оправдаете, че вече сте натрупали достатъчно познания по английски или вече сте достатъчно добри в говоренето пред публика – и да се откажете от своето намерение.

За да избегнете това, опитайте да формулирате целите си максимално конкретно:

  • I want to reach a level of B2 in English in the next 6 months.
  • I want to give an outstanding presentation next time I receive a public speaking assignment.

2) Не работете по всички свои цели накуп

С настъпването на новата година вие вероятно си мислите за много аспекти от личния и професионалния живот, които бихте желали да промените. Имайте предвид, че да развиете ново умение или да откажете вреден навик е трудна задача и изисква време и постоянство. Ако решите да работите по всички ваши цели накуп, вие ще изгубите фокус и най-вероятно скоро ще се откажете. По-добре е да групирате целите си по важност и да започнете от тези, които смятате за най-належащи.

Можете да си помогнете със следните въпроси:

  • Which goal is going to have the biggest impact on your life?
  • If you could change one thing tomorrow, what would it be?

3) Търсете златната среда

След като подберете целите си, помислете в каква степен трябва да си наложите промяна. Ако си поставите прекалено високи изисквания, рискувате да се изморите прекалено бързо и да се откажете. Ако изисквате прекалено малко от себе си, работата по целта може да не ви остави с усещане за удовлетвореност, и постепенно да изгубите ентусиазъм. За да достигнете златната среда, обмислете колко време и усилие можете да отделите, без това да ви изпълва със стрес, като същевременно полагате достатъчно усилие, за да постигате напредък.

4) Направете сравнение между настоящето и желаната ситуация

Вероятно сте чували, че за да постигнете целта си, трябва да „visualise success“, като си представите как изглежда бъдещето, когато сте успели. Проблемът е, че фокусирайки се изцяло върху очакваното щастие, вие забравяте, че пътят към целта е осеян с много предизвикателства. За да избегнете това, можете да използвате техниката mental contrasting.

Идеята е след като си представите положителната развръзка, да я сравните със своята настояща ситуация. След това си помислете какви са пречките, които ви делят от целта, и как можете да ги преодолеете. Това кратко упражнение ви дава ясна идея с какво трябва да се преборите, за да постигнете целта, и ви прави по-подготвени да посрещнете предстоящите трудности.

5) Помислете какво ще направите, а не какво няма да направите

Много професионалисти фокусират своите New Year's resolutions около това какво няма да правят: да не се хранят нездравословно, да отлагат вършенето на важни задачи. Редица проучвания откриват, че когато се опитвате да потиснете дадена мисъл, тя става по-активна във вашето съзнание.  Затова, вместо да си давате забрани и укази, помислете за „контра-действия“, с които да замените вашите нежелани навици. Например, ако искате да престанете да отлагате работа по важни проекти, не си казвайте какво няма да направите:

  • I will not procrastinate on important projects any more.

А какво ще направите:

  • Next time I receive an important assignment, I will start working on it right away.

Нова година идва с обещания за нови възможности и положителна промяна. Въпреки че много хора изпитват трудности да интегрират преследването на новите целите в своето ежедневие, вие можете да постигнете това с тези 5 лесни стъпки. Дали ще е да достигнете желаното ниво на английски или да придобиете ново умение, стратегиите на BRITANICA ще ви помогнат да превърнете вашите New Year's resolutions в реалност.