Развиваме качествата на 21-ви век: продуктивност и ефективност

В началото на 21-вата подред учебна година на BRITANICA обръщаме поглед към нас самите, за да открием как развиваме едно от най-важните качества на 21-ви век – продуктивността, и как поддържаме ефективността в системата ни на обучение. Това се измерва с успехите на нашите ученици, а и с емоциите и впечатленията на техните семейства. Една случайна и вълнуваща среща ни даде повод за тази тема!

По време на обичайната си разходка с кучето Реджи в Борисовата градина Андриана Тихолова и нейният внук Антим виждат една от учителките на BRITANICA, която особено ценят. Двамата споделят с нея своята голяма благодарност за всичко, което правим. Развълнувана, учителката ни разказа за силните, емоционални, но и трезви думи, с които Андриана направила точен анализ на редица аспекти от нашата работа на база на впечатленията си, натрупани през десетте години, в които внукът й учи при нас. Потърсихме семейството с молба да разкажат и пред нашата камера това, което са научили за и от BRITANICA.

Тими, както всички галено наричат Антим, учи английски при нас откакто е бил само на 4 години, а сега е на 14 и казва, че има юбилей. Бил е не само в годишните, а и във всички летни програми, също и на летните лагери, участвал е в уикенд клубовете. Това лято се е явил на изпита CAE – голямо постижение за неговата възраст. Сега започва следващото – финалното за обучението по английски език ниво, което го подготвя за изпита за най-високия сертификат на Cambridge – СPE! Неговата баба е човекът, избрал BRITANICA за него и няма как да не е доволна от успехите му.

„Тими започна във филиал „Орлов мост“ и много му хареса. Идваше си страшно тонизиран и весел, отиваше с голямо желание. Постепенно си дадох отговор защо. Почувствах невероятната атмосфера в тази магическа дума BRITANICA! Просто се моля да вървите напред, да продължавате така. Системата ви, програмата ви, пътят ви е супер. Няма друг! Едно, че няма друг и резултатите са много добри! Това, което наистина съвсем съзнателно, с цялата си отговорност на възрастен човек искам да кажа, е, че BRITANICA отиде надалеч, вдигна нивото на учене, на общуване, на запознаване със света – в часа по английски тя поднася целия свят на децата. Тя е наистина еталон и марка за обучение и дано да продължава да върви с този усет и интелект, който влага!“, казва ни Андриана в началото на разговора.

- Как решихте да запишете Тими в BRITANICA ?

Андриана: Беше нещо ново, хубаво, модерно. Всички познати деца, които ходеха там, и родителите им бяха много доволни и хвалеха обучението. Привлече ни и това, че се придържате към системата и учебниците на Cambridge – една утвърдена институция с големи традиции и опит. Всички искат да пият от извора! На много места има курсове по английски, но по-важно е как преподаваш езика, каква форма му даваш. Много важно за нас е, че държите на индивидуалността на всяко дете, на уважението, на стимулите за развитие!

- Защо според вас начинът на преподаване е ефективен?

Антим: Преподаването е ефективно, защото не е стриктно само учене на нови думи или граматика. В часовете водим различни разговори и упражняваме езика още в класната стая. Много ми помага това, че учителите ти казват истината за това, което знаеш или не знаеш, обаче не те плашат, а ти казват, че ще успееш да се справиш. И аз никога не съм имал проблеми с ученето – да ме мързи, да не искам да уча или да мисля, че нещо е твърде трудно. BRITANICA винаги е успявала да ме накара да си върша работата и да нямам проблем с това.

Андриана: Цари толерантност, спокойствие, добронамереност между учителя и децата! Когато децата са малки, всичко е под формата на забава и не разбират колко много учат, играейки си. Аз съм от старото поколение, съвсем друга система съм виждала, и бях изумена! Системата, програмата ви, пътят ви е супер. Няма друг! Едно, че няма друг, и резултатите са много добри.

- Тими е учил в различни филиали, имал е различни учители. Смятате ли, че качеството на обучение се е влошавало при смяна на преподаватели?

Андриана: Не смятам, че смяната на преподаватели има някакво отражение. А и в който и филиал да сме били, винаги е било едно и също – спокойно, приятно и това винаги ме е впечатлявало. Всички са силно мотивирани, на ниво, целият персонал – и администратори, и мениджъри, и учители, защото виждат резултатите от труда си. Всичко се прави с разум, организирано, интелигентно, и това се усеща във всяко тяхно действие. Има изисквания и близък контрол. Всичко е премислено и направено съобразно нуждите на децата и се изпълнява. Учителят не може да мръдне от тази програма и система!

Антим: Смяната на преподавател със сигурност не ми е попречила по какъвто и да е начин на обучението. Програмата е оптимално направена спрямо възрастта за всяко едно ниво, в което съм бил.

- Как обучението в BRITANICA развива критичното мислене у децата?

Андриана: Това наистина е най-основното! Разговорите, общуването, изключителната толерантност на учителите ги карат да се отпуснат, да изразяват мнение и да уважават това на другите, да спорят, да бъдат критични. BRITANICA е отворена и към всичко, към което едно дете е любопитно, интересът им не бива ограничаван, всичко им се обяснява. В тази комуникация децата са стимулирани да мислят. Тими се научи да много неща, разбра колко е важен английският, разбра, че може да бъде част от света благодарение на езика, но не само на него, а и на всичко останало, на което го научи BRITANICA – да общува, да има становище. Той израсна и се промени много като начин на мислене.

Антим: BRITANICA ми помогна да науча английски, да мога да комуникирам навсякъде по света и в интернет и да мога да кандидатствам в престижни университети един ден. Но в BRITANICA ни показват и различни методи на учене и запаметяване, на стратегии, с които да оптимизираме времето си и да се справяме по-ефективно. В по-горните нива ни учат на критично мислене като например – да описваме своите силни и слаби страни, да бъдем критични към себе си и да разсъждаваме как можем да ги подобрим. Това е много ценно винаги, когато учим, а и за живота, защото ще ни трябва в работата, каквото и да правим!

- С какво според вас се измерва нашата продуктивност и иновативност?

Андриана: BRITANICA е продуктивна и иновативна с всичко, което прави. Много ми харесва контактът на учителя с родителя, откритите уроци, тържествата. За пръв път при вас видях толкова да се държи на обратната връзка! Учителите непрекъснато са в контакт с родителите, за да проследят как детето възприема материала от наша гледна точка. Чудесни са и уикенд клубовете. Тими беше на Explore the universe и Explore the world – разказваха им за космоса, за планетите, за Земята. Провеждаха се всеки месец – свободни занятия, два часа в събота, които бяха перфектно организирани. Беше му много интересно и забавно, а в края на годината имаше малки награди за всички! Децата научаваха страшно много неща не само по английски, а в различни области и биваха поощрявани. Много умно измислено и направено! Когато беше по-малък се правеха и състезания в парка, истински спортни празници, които също бяха перфектно организирани. А „Шоуто за края на учебната година“ намирам за нещо върховно! То показва колко много са научили всички, колко са комуникативни и на всяко едно дете се дава възможност за изява. Всички са заедно и се чувстват значими. За лагерите да не говорим! Там е акцентът на цялата програма на BRITANICA! Затова казвам, че в BRITANICA има всичко. Отривам голям смисъл и се гордея с това, че се наричате „Образователен център BRITANICA“ - занимавате децата не само с английски, а и с изкуство, спорт, наука...

- Какво бихте пожелали на нашите ученици за първия учебен ден?

Андриана: Пожелавам на всички бъдещи ученици и на всички деца, които са в BRITANICA, и на техните родители здраве! Да се радват на това, че могат и има къде да учат! Това е страшно хубаво, много е важно и полезно, че има къде да учат! И BRITANICA да продължава да си гледа работата и да я върши така перфектно, както досега!

Антим: Желая им успех! Да продължават да учат и да сбъдват мечтите си!

Антим и Андриана са истинско BRITANICA семейство и доказателство за продуктивността и ефективността на обучението ни през годините. Доказват и това, че когато семейството, детето и учителите гледат в една посока, успехът е гарантиран!