Развиваме качествата на 21. век: социална отговорност

В продължение на 11 месеца ви разказвахме по една история за нашия път към сърцата на децата, за пътя, по който ги водим за ръка, вдъхновяваме ги, окриляваме ги и ги учим! Той няма начало и край, защото е проекция на една непрестанна промяна. Целта му е нашите ученици, наред с английския език в часовете в BRITANICA, да научат нещо още по-голямо и ценно. Стремим се да развием у тях качествата на 21. век, за да бъдат успешни в нашето време на светкавични технологични промени, бизнес предизвикателства, екологични заплахи. Време, в което е нужно да притежаваш лидерски качества, упоритост, грамотност във всяко едно отношение, екипно мислене и още много други безценни умения. 

Запознахме ви с 11 BRITANICA семейства, чиито деца са на различна възраст, в различни нива на обучение. Гостувахме в 11 различни филиала, срещнахме ви с много преподаватели. Благодарим на нашите герои, които с ентусиазъм и желание приемаха поканата ни да гостуват в нашия блог и искрено представяха усещането си за израстването на децата!

Сега е време да ви разкажем за дванайсетото качество, което се стремим да развиваме у учениците ни – социалната осъзнатост и отговорност. Тя е сложна амалгама от много лични черти, начин на мислене и разбиране, които се настройват преди всичко чрез действие, участие и включване в значими проекти.

През цялата учебна година работим в тази посока, но най-показателните ни инициативи, фокусирани върху развитието на социална отговорност у децата, са благотворителните ни каузи, около които обединяваме нашата общност в навечерието на най-големия християнски празник – Коледа.

Родители и деца участват в празнични работилници и базари, концерти, футболни мачове и така със собствени сили създаваме събития, на които събираме средства (от продажба на сувенири, картички, домашно приготвени сладкиши и билети за представления), които даряваме за избрана кауза. Така децата виждат в действие как всичко, което сътворят – меденка под формата на коледна звезда, картичка или ръчно изработени коледни украшения за базара, се превръща в нещо значимо за природата, животните, хората, които имат нужда от протегната приятелска ръка.

Децата са сърцето на нашите благотворителни кампании и това им създава чувство за значимост, увереност в собствените им сили и удовлетворение, че творят добро. Помага им да израстват като осъзнати и отговорни личности, които са наясно с различни проблеми и един ден могат да заемат лидерски роли в разрешаването им.

Каузата на общността на филиал BRITANICA Младост 1 тази година е посветена на възстановяването на популацията на пчелите – задача, която стои и пред цялата световна общност. На благотворителния базар родители и деца донесоха прекрасни сладкиши и красиви сувенири, изработиха заедно още много чудесни фигурки и картички.

Играха състезателни игри и се забавляваха заедно с много настроение и ентусиазъм и събраха близо 600 лв. от продажбата на своите произведения. Със сумата ще бъде подпомогната националната кампания на Гората.BG "Засаждане на стотици хиляди медоносни дървета в подкрепа на пчелите и пчеларите". Така ще бъде осигурена благотворна среда за малките създанията, от които зависи бъдещето на нашия общ дом Земята.

За смисъла на кампанията и това, на което учим децата чрез нея, разговаряхме с 11-годишната Цветина Томова и нейната майка – Валентина Томова, непосредствено преди Цвети да се включи в една от работилниците, в които децата подготвяха предмети за базара.Докато работеха децата разговаряха с по-големи ученици от ниво FCE. Те провокираха по-малките да споделят какво знаят за значението на пчелите и от своя страна им разказаха интересни факти за тях и за проблемите, които причиняват намаляването на популацията им. В тази колаборация между ученици от различни нива идеята защо трябва да бъдем обединени около каузата достигна още по-ясно до всички.

Цвети и Валентина Томови

От сутринта се радвам, че ще участвам в работилницата и ще мога да помогна на пчелите! Те опрашват растенията, които опазват въздуха ни чист. Ще изработваме картички и играчки за коледния базар и ще направим дарение за засаждане на дръвчета – разказа Цвети. – А миналата Коледа направихме дарение за болни деца. Радвам се, че участвам в такива каузи, защото помагаме на всички и творим добро.“

Момиченцето учи в BRITANICA от 5 години, а неговият по-голям брат също е завършил обучението си по английски език при нас. Така че майка им е свързана с проектите ни от дълго време и има впечатления от много от нашите каузи.

„Инициативите на BRITANICA, посветени на благотворителни каузи – коледните базари и много други проекти – например Young Greeners Club, който се организира тази година, формират у децата чувство на заинтересованост, съпричастност и социална отговорност. Това са качества, които ние очакваме да развиват“ – каза Валентина. – Записвайки децата си в BRITANICA, идеята ми беше да им дам по-добро образование, но същевременно моята цел като родител беше и да възпитам добри хора. А тук срещнах един млад ентусиазиран екип, който работи активно и за изграждане на качества като екипност, взаимопомощ... Радвам се, че децата и сега имаха възможност да се включат в благотворителна кауза. Благотворителността е качество, което е много важно да изграждаме у децата, особено в съвременния свят, където в голяма степен сме отделени един от друг, защото прекарваме много време в интернет. Учейки ги да бъдат съпричастни и социално отговорни, им помагаме да осъзнаят, че всеки от нас е част от едно голямо общество. Кара ги да усетят своята значимост, да се убедят, че могат реално да променят нещо. Така всички виждаме реализирана сентенцията, че дори най-малкото същество на света може да промени хода на историята или на събитията, защото всеки от нас има значение! Това наистина прави децата отговорни.“

Майката ни разказа, че и Стефан – баткото на Цвети, се е вълнувал и е участвал с желание в много благотворителни инициативи: „Големият ми син също израсна в сплотената общност на BRITANICA. Мисля, че наученото в проектите и каузите, в които участваше тук, днес намира отражение в новата общност, в която се намира. Днес той е младеж, който проявява заинтересованост към това, което се случва около него, и подхожда с отговорност към каузите, с които се ангажира.“

За положителното отражение на коледните ни инициативи и другите събития, които учат децата на съпричастност, ни разказа и 16-годишният Станислав Цанков – едно от по-големите момчетата, участващи в работилницата, посветена на пчелите. Той учи в BRITANICA от 8 години и споделя, че преподавателите му тук са променили мисленето му „с всички каузи, с коледните базари, с екологичните проекти – събирането на капачки, на пластмаса; с кампаниите от минали години за даряване на дрехи и книги на деца без родители“. „Това ни учи на отговорност, показва ни, че всеки един от нас не само по празниците може да прави такива неща“, сподели той.

Станислав Цанков

Радваме се, че даваме на децата тази увереност, защото малцина са призвани и способни сами да сътворяват велики дела, но когато сме заедно и обединени около обща благородна кауза, можем да превърнем всеки малък жест в нещо голямо и значимо за обществото!

Благодарим на всички деца и родители, и на екипите на нашите филиали, които с искрена съпричастност се трудиха и се забавляваха заедно, сътворявайки нашето коледно вълшебство!