Децата от Варна събраха дивата природа в коледна приказка

Истински празник на милосърдието, таланта и отдадеността бе традиционният благотворителен коледен концерт на филиалите на BRITANICA във Варна, който се проведе във Фестивалния комплекс в неделя. Незабравимо усещане у децата, родителите, екипите на филиалите Севастопол и Чайка предизвика срещата с трима много специални, красиви и мили пернати гости, които „долетяха“ чак от Стара Загора. Те бяха дошли не за да погостуват на гларусите, а за да ги видят децата на BRITANICA в морската ни столица и предизвикаха огромен интерес, умиление, радост и докоснаха сърцата на всички.

Птиците бяха символът на коледната благотворителна кауза на филиал BRITANICA Севастопол тази година – да помогнем на дивите животни и птици в България. Спазихме традицията, която от години следват всички филиали на BRITANICA - около най-светлия християнски празник да събираме и обединяваме нашата общност с цел да творим добро заедно, да помагаме на тези, които имат нужда, да бъдем човечни и подкрепящи. Така, увличайки нашите деца в магията на коледното добротворчество, им показваме, че когато сме заедно, сме силни и можем да направим нещо наистина значимо за света, природата и хората около нас. Подтикваме ги да растат като социално осъзнати и отговорни хора. Потапяме ги във вълшебството, при което всички малки неща - рисунка, песен, танц, коледно лакомство, играчка за елха, направена от детските ръце, когато са умножени по хиляда, заредени са с енергия, талант и вдъхновение и са насочени в една посока, се превръщат в нещо наистина съществено и голямо.

Резултатите и този път не закъсняха – от продажбата на билети за концерта и от коледния ни базар събрахме 3038 лв., които вече са преведени на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, през който годишно минават по 2000 пациенти, а много от тях остават там и са обгрижвани през целия им живот. С парите ще бъде подпомогнат и проектът на центъра - „Завръщане на ловния сокол в България“.

Събитието беше пример за хармонията, която цари в нашата общност, за уменията за сътрудничество, работата в екип и колаборация, които се стремим да развиваме у нашите ученици. В организацията на концерта и базара се включиха деца и тийнейджъри от абсолютно всички нива на BRITANICA Севастопол и участници от BRITANICA Чайка.

Малките се изявиха на сцената в емоционалното представление, чийто сценарий пренесе публиката от родители, баби, дядовци, братчета и сестри в няколко символични точки на планетата. Потопихме се в океана и пяхме с акулите песента Santa Shark с намигване към празника, видяхме дивите животни в образа на лисичките и еленчетата, които живеят в горите, срещнахме се и с маймунките от джунглата.

Водеше ни едно симпатично семейство от внуче и дядо, изиграни от 7-годишната Михаела Симеонова и 11-годишния Мартин Николов. Те водиха шоуто на английски и чудесно изпълниха ролите си. Сценарият смесваше по приказен начин темата за Коледа с тази за опазването на природата. Момиченцето, изиграно от Михаела, бе намерило бухалче с ранено крилце и започна разговор за животните и техните домове със своя „дядо“. Песен след песен, сред които Jingle Bells във варианта Jungle Bells, всички достигнахме до извода, че ние – хората, сме отговорни за природата, трябва да се грижим за нея и има много начини да го правим.

На финала зазвуча емблематичният коледен химн Silent Night, Holly Night и събра и децата, и преподавателите, и целите екипи на филиалите на сцената, за да покажат, че най-точният начин да помагаме на света, е да открием у себе си доброто и желанието да го сътворяваме всеки ден, да увличаме и другите и да действаме заедно.

Участието на децата и екипа на филиал Чайка в представлението, което е традиция специално за филиал Севастопол, е още един пример за колаборация – този път между самите ни училища и общности. Така на още едно ниво доказахме, че макар в много други случаи конкуренцията да е мотивиращ фактор, ние ставаме по-силни, когато действаме като един отбор!

Незаменимо беше участието и сътрудничеството с родителите на нашите деца, които винаги ни подкрепят с желание и ентусиазъм. И този път те се бяха погрижили за костюмите на децата, за да могат артистите и визуално да влязат в ролите си на животинки. Всички деца учеха песните с преподавателите си в извънкласно време – преди часовете и в междучасията, а вкъщи репетираха и с майките и татковците си и на това дължим чудесното им представяне на сцената!

Неоценима беше и подкрепата на нашите доброволци – учениците от по-високите нива. Те помогнаха за пренасянето и подреждането на декорите, грижиха се за въвеждането на децата в залата и за извеждането им на сцената. След това организираха дейностите в работилниците за сувенири във филиала, където децата изработваха от филц играчки за елха във формата на птички и лисички. Големите имаха ролята и на домакини, като посрещаха гостите на благотворителния базар с предварително изработени от децата и семействата им красиви коледни картички и сувенири и домашни лакомства, коледни сладки, кексчета, сладкиши, парите от които също бяха предназначени за каузата ни за спасяването на дивите животинки. Всеки от нашите гости оставяше сума по своя преценка в кутиите за дарения.

В продължение на часове не стихна потокът от деца и родители, които се забавляваха заедно в стаите на филиала. Всеки искаше до опита от разнообразните вкусни изкушения, да си направи играчка за елха – животинче, да си избере сувенир, но най-вече – да погали птиците, които кротко посрещаха децата в отделна стая. Това бяха величественият мишелов Мишо, улулицата с пронизващ поглед Чара и мъничката на вид кукумявка с мека перушина Блага.

Улулицата Чара

С тях бяха и ветеринарните лекари от Стара Загора – Христина Клисурова, Татяна Кръстанова и Руско Петров, а също един бъдещ ветеринар и много впечатляващ познавач на животинския свят– 10-годишният син на Руско – Симеон. Всички те разказваха на децата за необходимостта да се грижим за животните и природата и колко е важно да не извеждаме представители на дивите видове от естествената им среда, защото след това те не могат да бъдат върнати в природата. „Най-непреодолимото „болестно“ състояние, което ги обрича завинаги на живот сред хората, е одомашаването, опитомяването – така нареченото в науката импринтиране.

Руско Петров с мишелова Мишо

Открадването на малки пухкави птички от гнездата в гората и отглеждането им вкъщи ги лишава от възможността да развият инстинктите си, да ловуват и да се пазят. При нас има много птици, които са в това състояние. Те са започнали да се „мислят“ за хора, защото никога не са виждали други представители на своя вид и не могат да оцелеят на свобода. Някои физически травми могат да бъдат излекувани, но не и одомашаването“, разказа на децата Руско Петров. Той и момченцето му, което имаше още по-близък контакт с нашите деца, разказаха и затрогващите истории на птиците, които видяхме.

Кукумявката Блага

Чара е била със счупено крило, което е зараснало накриво и сега не може да лети. Била е и одомашена, дошла е в центъра съвсем малка. Тя позволява да я галят и дори дава целувки на Татяна, в чиито ръце стоеше. Мишо е напълно здрав, бил е при соколари, но също е обречен да живее при хората, защото е импринтиран. „Ако бъде пуснат, сам ще се върне“, казаха за него. Името на Блага пък чудесно приляга на вида й на плюшена играчка, оцениха децата, и тя се превърна в тяхната най-голяма любимка. Тя била донесена в центъра с 4 братчета и сестричета, намерени при разрушаване на покрив на училище. Другите отраснали и били пуснати, но тя също като Чара имала травма на крилцето и останала.

Гостите ни поканиха всеки, който пътува до Стара Загора, да посети техния център, да се порадва на птиците и животните и ако иска – също като нас да помогне със средства за отглеждането и лечението им. Там може да се видят още страхотни екземпляри – гарванката Ало, която може да изрича името си, имитира човешки говор и почти си „говори“ със своите гледачи, а също и 20-годишния пеликан Груйо – талисмана на центъра и още много други интересни видове.

Мис Веси от филиал Севастопол и Христина Клисурова от спасителния център

Благодарим на BRITANICA, че прегърна нашата идея – да върнем ловния сокол в България! Прекрасно е, че възпитавате децата в отговорност и работите за създаване на активно гражданско общество със стабилни позиции. Виждаме, че тук не само децата, но и родителите и всички от екипа ви са заедно, водени от една обща цел, действат като общност и това е страхотно. Надяваме се срещата ни да е само първата крачка в съвместната ни мисия! Благодарим ви, че учите децата да опазват природата!“, каза Христина Клисурова, която се обърна към общността ни и от сцената преди концерта.

За нас най-важната цел на срещата ни е образователната, защото колкото и птици и животни да спасим, би било напразно, ако не научим младите хора да се грижат за природата. Това е най-същественото в коледната инициатива, която осъществяваме заедно – да учим децата да вървят ръка за ръка по пътя към едно по-добро общество“, допълни Руско Петров.

Учениците си правиха снимки за спомен с всяка една от птиците и дълго не можеха да се откъснат от тях. „Много съм развълнувана и много ми харесва! Ще си спомням този коледен базар с това, че срещнах такива прекрасни птици – сподели 10-годишната ни ученичка Моника Данова. - Днес се научихме да ценим още повече природата и да помагаме на животните, и че когато сме заедно, ние можем да направим много повече неща.

Моника Данова и майка й - Милена Димитрова

BRITANICA учи децата на благотворителност и има съществен принос в живота на моето дете, което от много години посещава филиал Севастопол – каза майката на Моника – Милена Димитрова. - И това се случва не само с инициативите, които се провеждат по Коледа. Но Коледа е празник, който няма как да не сгрее сърцето на всеки и точно от коледните концерти и базари имаме много мили спомени. Затова дойдохме тук заредени с енергия и пламъкът наистина загоря, когато пристигнахме. Тук е страхотно! Особено важно е, че чрез тях се създава общност, а когато сме заедно, капка по капка вир става – резултатът е значим. Основното, на което BRITANICA успява да научи децата по този начин, е работа в екип, сътрудничество и социална отговорност. Мисля, че успяват наистина да постигнат много. Така децата стават отговорни към природата, разбират, че ние живеем в свят, в който всичко е свързано и трябва да си помагаме. Учат се да проявяват взаимност, да бъдат готови да помагат – на друго дете, на птица, глобално на природата! Очаквам, че това един ден ще направи децата ни наистина добри хора! Без съмнение смятам, че BRITANICA ще има специално място в сърцето на всяко дете, което е било част от големия й колектив.

Радваме се, че създадохме тази неповторима атмосфера. Тя омагьоса всички ни, възцари коледния дух, разпали пламъка на вярата ни, че доброто е навсякъде и най-вече вътре в нас и става по-силно, когато сме заедно!

ПОДОБНИ

7 неща, които винаги свързваме с летен лагер

Има думи и емоции, които са асоциация на места и събития. Летните лагери също си имат собствени ключови думи, които винаги извикват в съзнанието приятни спомени и широки усмивки.

„Образователен център Британика” ООД успешно защити проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”. В проекта  BG16RFOP002-1.001-0153-C01 „Внедряване на иновативна уеб базирана система за обучение по английски език” са включени дейности по разработване на специализиран софтуер и придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативната услуга.
Потребители на иновативната система са всички, които желаят да изучават английски език в България и чужбина. Иновативната разработка е собствена за дружеството и има потенциала да революционизира всеки аспект от езиковото образование и обучение. Общата стойност на проекта е  453 737, 50 лева, от които 332 453,47 лева финансова подкрепа от Европейския съюз и 58 668, 26 лева Национално съфинансиране.