Развиваме качествата на 21-ви век: Problem Solving

Предизвикателствата на 21-ви век изискват всеки от нас да може да се справя с разрешаването на многообразни проблеми, затова днес Problem Solving е едно от най-търсените от работодателите умения. То предполага да се използват знания, факти и данни за ефективно разрешаване на даден казус. А кои са качествата, които помагат на децата да се научат да се справят с проблеми от реалната среда още в тази възраст и какви предизвикателства са стимул за това, ще разберем от срещата ни с 14-годишния Радослав Станев от филиал BRITANICA Бургас.

Радо е победителят в тазгодишното издание на Олимпиадата ни за ученици – BRITANICА GREEN LEADER OLYMPIAD 2019. Той спечели журито със своето задълбочено и интересно проучване, заснето на видео, по изключително актуалната тема The Extinction of Pollinators (“Изчезването на опрашителите“).
А ето и кои са качествата, които са помогнали на Радо да намери решение на засегнатия от него проблем:

Постоянство

„За мен Олимпиадата е начин младите да изразят мнението си по дадени проблеми и да предложат решения. Някои от нещата, които са свързани с умението Problem Solving, са креативност, постоянство, любопитство, самоувереност. Проектите на BRITANICA много ми помогнаха да ги развия“, казва победителят. Той учи в BRITANICA за седма поредна година и за трети път се включва в Олимпиадата ни за ученици. Споделя, че не се e чувствал обезкуражен, когато не e попадал в призовата тройка, а напротив – смята, че е надграждал знанията и уменията си и това е дало резултат. Миналата и по-миналата година е сред отличените най-добри десет участници и сега опитът и постоянството му са възнаградени. А за това човек трябва да притежава нужното търпение и да следва целта си безотказно, да бъде любопитен и непреклонен, какъвто е той.

Лична ангажираност

Радо избира да изследва проблема с измирането на пчелите спонтанно, след като чува разговор между родителите си по темата. Те са разтревожени от снимки на пчели, загинали след пръскане с пестициди. Виждат ги във Facebook профила на тяхна позната – пчеларка. Тази история впечатлява младежа и той решава, че темата е наистина важна, изисква намиране на решение и си заслужава да работи по нея. Това, че е искрено развълнуван от проблема и го взема присърце, прави мотивацията му още по-голяма.

Задълбоченост

В своя видео проект той разглежда казуса от различни гледни точки, предлага действия по посока на неговото разрешаване, разказва за различни практики – полезни и не дотам сполучливи.
Първо, Радо акцентира на това колко важни за живота на планетата са опрашителите – всички насекоми, които извършват важната за растенията функция, и преди всичко пчелите.
Отбелязва, че не е възможно хората да заменят напълно пчелите, макар по света да се правят подобни опити: „хора, „въоръжени“ с малки четчици, опрашват цветовете на растенията в области, останали без насекоми“.
В проекта си момчето се спира и на добрия пример на холивудския актьор Морган Фрийман, който е създал „оазис“ за пчели в ранчото си. Той е засадил полета с лавандула, чийто аромат пчелите много обичат, и не събира меда им, а оставя насекомите да живеят и да се размножават необезпокоявани. Радо смята, че това е едно добро решение.
Като истински изследовател тийнейджърът влиза в дълбочината на темата и показва какво е отношението по въпроса на глобално ниво.

Самочувствие

„Аз – 14-годишното момче, не бих могъл сам да разреша проблема, за това са нужни усилията на много хора. Но всеки може да промени света по някакъв начин, зависи колко силно го иска и как ще се опита да го направи“, казва Радо. Убеден е, че промяната започва от малките крачки и „когато повлияем на общността тук, можем да повлияем и на целия свят“. Като рационално решение той предлага да се дава гласност колко опасно за планетата е безразборното пръскане с пестициди, за да може все повече хора да имат съзнанието за това и да се засили отговорността на обществото по този въпрос като цяло.

Проект в развитие

Действията на Радо вече имат ефект върху неговата общност. Той споделя проекта си на живо първо със своите съученици в един от часовете им в BRITANICA. Неговата учителка – мис Инна, и целият екип на филиала също са ангажирани, дори смятат да обвържат мисията си за следващата учебна година с опазването на пчелите и да посветят на това благотворителните си каузи. „Може да направим специални плакати, да качваме информация във Facebook и в Instagram, да заведем малките ученици на места, на които се отглеждат пчели, и да обясним на децата колко важни са те – как почти всичко, което консумираме и което носим, се дължи на труда на насекомите“, планира Радо. Той очаква видео посланието му да намери отзвук в социалните мрежи.
„Мисията на филиала, която ще обвържем с проблема, ще даде израз на това, че градим бъдещето, като съхраняваме настоящето!“, планира мис Инна и припомня, че учениците с голямо желание взеха участие във великденското почистване на района на Атанасовското езеро, организирано от BRITANICA Бургас.

Олимпийски постижения

“Участието на децата в Олимпиадата и в други проекти на BRITANICA е важно и полезно, защото им дава възможност да изкажат своята гледна точка, дава им знания и умения, придобиват увереност в себе си – казва майката на победителя – Антоанета Станева. – На Радо му помогна това, че той иска да участва в каузи, решителен е, открит и отговорен, умее да въвлича хората от своята група да решават проблеми заедно.“ Според госпожа Станева „учениците, със своите детски очи, виждат нещата по по-различен начин, мислят за своето бъдеще и знаят, че могат да си помогнат, когато коментират, когато са в общност, когато споделят своето мнение на глас“.

Мис Инна също е горда със своя ученик и смята, че успехът му не е случаен, „защото Радо е дете на знанието, което обича да събира и споделя информация и го прави по убедителен и завладяващ начин“. Учителката подчерта, че "с избора си на тема Радо е изпреварил събитията от месец април, когато имаше много медийни съобщения за случаи на загинали пчели у нас, защото той е заснел видеото си още през март". 

Мис Инна е убедена, че „Олимпиадата, а и другите инициативи на BRITANICA като Curiosity project, Genius Hour и English Weekend Club дават възможност на децата да избират темите, по които искат да учат, да развиват любопитството си и уменията си за Problem Solving, като имат свободата да използват средствата, които смятат за необходими, за да постигнат максимален резултат. А това ще им помогне не само в гимназията и университета, а и в личния и професионалния им живот“.