Коледна приказка

Ние от BRITANICA вярваме, че човек е щастлив, когато дава на тези, които се нуждаят. А когато сме заедно и вървим в една посока, постигаме много повече. Това се стремим да покажем и на нашите ученици и за пореден път го доказахме, осъществявайки една вдъхновяваща идея – да подкрепим децата от Социалната чайна във Варна. Идея, която превърнахме в истинска коледна приказка. Написа я сплотеното семейство на филиал Севастопол в морската столица.

Учениците от всичките ни нива, техните родители и приятели се обединиха около каузата да помогнат на младежите, които работят в Чайната, за им дадат шанс за по-успешно бъдеще. Това са Пламена, Християн, Габриела, Ивайло, Георги и Тодор. Те са деца с проблемна социална или семейна среда на възраст между 15 и 19 години. Живеят в защитени жилища, но не след дълго ще прекрачат прага им и ще трябва да се справят сами. Социалната чайна им дава шанс за първа работа, а нашата инициатива ще им помогне за осигуряването на професионални курсове в областите, в които те искат да се развиват. Те ще получат и учебници, учебни материали и техника, чието събиране също беше част от благотворителната ни кампания.
Мотото ни: „Ние споделяме: една класна стая, едно училище, едно общество“ ни сплотяваше и ни даваше мотивация да организираме всеки детайл от кампанията с много любов и отдаденост!

Още през ноември учениците от най-високите ни нива се срещнаха с младежите, за да се запознаят с тях и да разберат от какво имат нужда. Така започнахме да събираме техника и учебни пособия.
Последва истински празник, осъществен със задружни усилия – коледното ни събитие – благотворителният концерт на най-малките ни ученици и съпътстващият го базар, на който се продаваха изработени от тях картички и сувенири. Децата спечелиха аплодисментите на публиката с пъстра програма от коледни песни на английски език, танци и инструментални изпълнения.

Участваха и по-големите – водещи и сценаристки на шоуто бяха Симона, която учи в BRITANICA от десет години, и Йоана – наша ученичка от четири години. Двете момичета извеждаха малките артисти на сцената. 
За „дизайна“ на костюмите на пеещите снежинки, еленчета и снежни човечета, бяха помогнали техните майки и баби. Те ни подкрепиха и като донесоха домашно приготвени вкусни сладкиши и сладки, които отрупаха масите на коледния базар след концерта. Най-големите ученици подготвиха сцената и влязоха в ролята на продавачи на лакомствата.

Сумата, която беше събрана за каузата от продажбата на билети, вкусотии и предмети, е близо 2200 лв. На 13-и декември базарът и кутията за дарения ще се пренесат в самата Социалната чайна, на ул. „Преслав“ 53 във Варна, където всички, които желаят, също могат да се включат.

Но за нас доброто не се измерва в числа, а в това, че с общи усилия ще успеем да сбъднем мечтите на нашите нови приятели. Радваме се, че в благотворителната кампания се включиха дори и външни дарители. Те дадоха пример как това, което правим, има силата да разширява пределите на общността на BRITANICA. Цял клас донесе канцеларски материали и електронни джаджи, след като наша ученичка e разказала за инициативата ни в училището си. Дама, научила от Facebook за каузата пък дари лаптоп.

Когато помагаме на другите, ние също печелим. Нашите ученици се убедиха, че щом работят в екип и дават всичко от себе си, постигат изключителни резултати. Те споделиха впечатленията си в специален Facebook пост: „Струва си да инвестираме сили и време в благотворителност, пише Павел Петров. „Участвала съм в две благотворителни събития на BRITANICA. Това ме научи, че когато са ентусиазирани и готови да поемат инициатива, хората постигат забележителни неща“, казва Йоана Славчева.

Тази коледна история не свършва дотук! През идните месеци учениците от високите нива веднъж месечно ще организират workshop за децата от Социалната чайна. Ще им преподават английски и ще разговарят с тях по теми, свързани с ефективната комуникация. Учениците на BRITANICA искат да предадат на връстниците си своята увереност, че когато са заедно, задружни са и полагат усилия, ще са по-силни и можещи и ще осъществят мечтите си.