Аз мога да чета на английски език

В предишната статия си говорихме за четенето - факторът, който има най-силно влияние върху цялостното израстване на човек - подобрява грамотността, развива чувството на емпатия, засилва концентрацията, въображението, креативността. В тази връзка една от основните ни цели, е да възпитаме у децата на BRITANICA любов към книгите още от ранна детска възраст. Затова за шеста поредна година организираме Панаир на книгата, познат още като BRITANICA Book Fair. Там им представяме най-разнообразни заглавия на английски език - нови и вечни детски класики, за да има за всекиго по нещо.

Тазгодишният ни BRITANICA Book Fair ще се проведе от 4 до 22 ноември във филиалите България, Лозенец, Плиска, Тулово, Гео Милев, Младост 1, Младост 2 и Мадрид. А от 2 до 20 декември ще очакваме читателите във филиалите Прага, Бели Брези, Люлин, Пловдив, Бургас, Варна Чайка и Варна Севастопол. Елате и заедно ще изберем не само най-подходящата книжка на английски език, но и ще споделим с вас и вашите деца кои са най-ефективните четивни техники! А ето и какви ползи има за децата четенето на книги на английски език:

Дава непосредствен досег с езика

Четенето на книги е сред основните дейности, които помагат на децата истински да се потопят в спецификите на всеки чужд език. Дори и учениците да притежават много добри умения за слушане и разбиране на английски думи, ако не могат да четат, то със сигурност не са овладели ефективно особеностите на езика. Именно към това подтикваме децата ни в BRITANICA - да четат книги! Защото книгите дават много повече от гледането на филм - разлиствайки страниците, те се потапят във вълшебните истории, развиват въображението и любопитството си.

Обогатява лексиката

Една от най-съществените ползи от четенето на книги на английски език е, че в различните текстове децата попадат на нови думи. Някои ученици търсят значението на непознатите думи в речници, други пък се опитват да ги свържат с контекста на историята и съответно сами да отгатнат смисъла им в изречението. И двата начина на учене на нови думи са полезни, защото така децата се запознават не само с особеностите на езика, но и с това как отделните думи, изрази и словосъчетания се използват в художествената литература или в ежедневната реч.

Повишава увереността на децата
 
Умението за самостоятелно четене дава на децата увереност, защото вече не е необходимо да разчитат на друг да им прочете или обясни нещо. А способността за четене на чужд език е източник на още по-голямо самочувствие, което е основа за още по-силна мотивация за учене и развитие.

Как да изберете правилната книжка на английски език за вашето дете?

Четенето на чужд език, разбира се, е по-голямо предизвикателство отколкото това на родния, особено за тези, които са в началните нива на овладяване на чуждата реч. Въпреки това не бива да гледаме на него като трудност или изпитание. За да създадем навика за четене на книги на чужд език у децата, този процес трябва да се възприема от тях като приятно занимание. Затова е необходимо да помогнем на децата да изберат най-подходящата книга, за което помагат следните съвети:   

Съвет №1: Избирайте книги, които са съобразени с нивото на владеене на езика! Дори да пожелае книга, която му се струва особено интригуваща, не оставяйте детето ви да се хвърля в дълбокото още от самото начало, защото това може да му подейства демотивиращо, ако не разбере съвсем нищо от четивото. Нека започне с по-лесни книжки, които се състоят от кратки изречения с по-проста структура. Така децата по-бързо ще асимилират новите думи и граматическите структури, които ще срещнат в книгата. Четенето ще бъде гладко и увлекателно, а малчуганите ще напредват страница след страница както в историята, така и в езика.

Съвет №2: Избирайте книги, които децата вече са чели или сте им чели на български!  Това без съмнение ще им помогне по-лесно да се концентрират върху самия език, да запомнят цели фрази, а новите думи - да асоциират с вече познатите герои и сюжети.

Съвет №3: Вслушайте се в мнението на детето! Оставете детето само да избере няколко книги, които привличат вниманието му. След това обсъдете коя е най-подходящата книга за него (не забравяйте да се консултирате и с вашата Мис). Важно е малкият ученик да изпитва искрено желание да се потопи точно в тази книга и да я чете с радост и нетърпение.

Пожелаваме на нашите ученици приятно пътешествие в света на книгите!